Kaalheid genezen met (kale) muizen?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/02/2011 - 17h30
-A +A

Het onderzoek zit weliswaar nog in een heel vroege fase, maar Amerikaanse onderzoekers hebben een veelbelovende aanpak ontdekt om kaalheid te bestrijden.

PUB

Gestreste muizen en hun haar

Het eerste wat de onderzoekers deden, was muizen genetisch zo te manipuleren dat ze chronische stress kregen. Enkele weken later waren de muizen al hun haar kwijt. De onderzoekers gaven ze daarop vijf dagen lang een product dat de werking van het stresshormoon CRF stopzet.

 

Het resultaat: na ongeveer een maand was het haar van de muizen volledig teruggegroeid, en dat zonder dat de behandeling een tweede keer herhaald was. Ter vergelijking: Minoxidil, het middel dat vandaag algemeen tegen kaalheid wordt voorgeschreven, had bij de muizen maar een gedeeltelijk effect. Ook muizen die aan stress leden maar nog niet kaal waren, kregen de injecties. Bij hen kon het haarverlies zo voorkomen worden. Maar het allerbeste nieuws was dat de muizen hun teruggegroeide haar verschillende maanden behielden, en dat is heel lang als we de levensduur van muizen kennen…

 

Zoals altijd met studies die veel hoop wekken, is het belangrijk om de kerk in het midden te houden. Van een product dat bij muizen werkt naar een geneesmiddel voor mensen is een grote stap. Maar gezien het grote aantal mensen dat last heeft van kaalheid is het best denkbaar dat farmaceutische laboratoria kosten noch moeite zullen sparen om tot een resultaat te komen dat onze apotheken haalt… Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Initialement publié par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/02/2011 - 16h11 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/02/2011 - 17h30

Wang, L., PLoS One, februari 2011

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Haaruitval of kaalheid: Ga naar uw huisarts! Geüpdatet op 22/06/2009 - 00h00

Mannelijke kaalheid of androgene haaruitval wordt vooral gekenmerkt door haaruitval bij de slapen, op het voorhoofd en op de kruin. Zo'n 30% van de mannen krijgt er na zijn dertigste mee te maken. De aandoening is doeltreffend te behandelen, als men...

IJdele man pikt kaalheid niet Geüpdatet op 28/09/2004 - 00h00

Een lichte paniek bekruipt menig man wanneer hij voor het eerst zijn dunner wordende haardos opmerkt in de spiegel. Kan het doembeeld van een kalende schedel worden voorkomen?

Hoe kunt u uw haar mooier maken? Gepubliceerd op 17/02/2014 - 16h44

Haar wassen, drogen en borstelen, moet gebeuren volgens de regels. De regels zijn eenvoudig, maar men moet ze wel kennen. Sommige verkeerde of niet geschikte handelingen kunnen problemen veroorzaken zoals haaruitval of beschadiging van het haar .

Meer artikels