• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Kaalheid genezen met (kale) muizen?

Artikel gepubliceerd door op 22/02/2011

Bronnen: Wang, L., PLoS One, februari 2011


Kaalheid genezen met (kale) muizen?

Het onderzoek zit weliswaar nog in een heel vroege fase, maar Amerikaanse onderzoekers hebben een veelbelovende aanpak ontdekt om kaalheid te bestrijden.

Gestreste muizen en hun haar

Het eerste wat de onderzoekers deden, was muizen genetisch zo te manipuleren dat ze chronische stress kregen. Enkele weken later waren de muizen al hun haar kwijt. De onderzoekers gaven ze daarop vijf dagen lang een product dat de werking van het stresshormoon CRF stopzet.

 

Het resultaat: na ongeveer een maand was het haar van de muizen volledig teruggegroeid, en dat zonder dat de behandeling een tweede keer herhaald was. Ter vergelijking: Minoxidil, het middel dat vandaag algemeen tegen kaalheid wordt voorgeschreven, had bij de muizen maar een gedeeltelijk effect. Ook muizen die aan stress leden maar nog niet kaal waren, kregen de injecties. Bij hen kon het haarverlies zo voorkomen worden. Maar het allerbeste nieuws was dat de muizen hun teruggegroeide haar verschillende maanden behielden, en dat is heel lang als we de levensduur van muizen kennen…

 

Zoals altijd met studies die veel hoop wekken, is het belangrijk om de kerk in het midden te houden. Van een product dat bij muizen werkt naar een geneesmiddel voor mensen is een grote stap. Maar gezien het grote aantal mensen dat last heeft van kaalheid is het best denkbaar dat farmaceutische laboratoria kosten noch moeite zullen sparen om tot een resultaat te komen dat onze apotheken haalt… Wordt ongetwijfeld vervolgd!

Artikel gepubliceerd door op 22/02/2011

Bronnen: Wang, L., PLoS One, februari 2011

Vindt u het artikel interessant?