Kaakklem

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Heftige kramp van de kaakspieren, veroorzaakt door het gif van tetanusbacillen. Kaakklem is een ernstige aandoening die kan voorkomen bij verwondingen indien de wond wordt besmet met de tetanusbacil, die in de grond en vooral in de uitwerpselen van verschillende dieren (paardenmest) voorkomt. De bacil scheidt giftige stoffen af die een speciale voorkeur voor het zenuwstelsel lijken te hebben. Reeds een geringe prikkeling is dan voldoende om als reflex een hevige, pijnlijke spierkramp te verwekken.
De tetanusbacil kan zich vooral ontwikkelen als er geen zuurstof aanwezig is, wat bijvoorbeeld het geval kan zijn indien deze door andere bacteriën wordt verbruikt. Ze komen door beschadiging van de huid naar binnen en nestelen in met straatvuil verontreinigde wonden. De eerste tekenen kunnen stijfheid in de nek en kaak zijn, vaak gaan er koude rillingen, koorts en spierstijfheid aan vooraf. Al gauw spannen de kaakspieren zich zo sterk aan dat de mond niet meer geopend kan worden. De ziekte heeft hierdoor in de volksmond de naam kaakklem of mondklem gekregen. Elders in het lichaam kunnen ook ernstige ziekteverschijnselen optreden. De behandeling bestaat uit het inspuiten van een serum met antistoffen, waarbij in geval van verwonding veelal het uitbreken van de klemverschijnselen kunnen worden voorkomen. Er ontstaat dan een tijdelijke onvatbaarheid, waardoor het gif onschadelijk wordt gemaakt voor het zijn invloed op het zenuwstelsel kan uitoefenen. Men doet dit in elk geval als de patiënt niet is ingeënt en het vermoeden bestaat dat hij bij een verwonding is geïnfecteerd met tetanusbacillen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Het syndroom van Costen Geüpdatet op 17/02/2015 - 15h01

Het syndroom van Costen of het temporomandibulair syndroom is een disfunctie van het kaakgewricht en uit zich in pijn in de kaak, krakende gewrichten en andere heel diverse symptomen. Te sterk gespannen spieren, stress, tandenknarsen, letsels en zelf...

Hoe reageren op een slangenbeet: 10 belangrijke tips Geüpdatet op 07/07/2009 - 00h00

In Europa is de adder de enige giftige slang . De beet van een adder is niet dodelijk, maar het slachtoffer moet toch zo snel mogelijk naar een verzorgingscentrum overgebracht worden. Wat moet u doen en wat mag u niet doen tot de hulpdiensten er zijn...

Last van tandenknarsen? Een knarsbitje kan helpen! Gepubliceerd op 15/11/2016 - 17h11

Hebt u last van tandenknarsen? Hebt u het zelf opgemerkt of heeft uw omgeving u erop gewezen? En waarom doet u het? Wat valt er aan tandenknarsen te doen en welke rol kan een opbeetplaat of knarsbitje in de behandeling van tandenknarsen spelen?

Losgerukte tand? Laat hem verzorgen! Geüpdatet op 07/10/2008 - 00h00

Een definitieve tand die wordt uitgerukt kan terug geplaatst worden door de tandarts en overleven. Maar let op, de tand kan alleen worden gered als men handelt met extreme spoed. Pas als aan nog twee voorwaarden is voldaan, kan de operatie slagen.

Meer artikels