Kaakholte-ontsteking

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ontstekingsproces in de holte van de bovenkaak meestal uitgaande van de neus. De holten in bovenkaak, voorhoofdsbeen, zeefbeen en wiggebeen staan in open verbinding met de neusholte. Ze zijn met neusslijmvlies bekleed.
Een ontsteking van het eigenlijke neusslijmvlies kan op de binnenbekleding van deze holten overslaan, maar ook zonder dat kan de afvoer uit de bijholten door afsluiting van de nauwe verbindingsopening met de neus door de slijmvlieszwelling worden belemmerd. Anderzijds kan de bekleding van de kaakholte ontstoken raken door uitbreiding van een ontstekingsproces aan de wortel van een gebitselement.
Een plotseling optredende kaakholteontsteking of een verergering van een slepende geeft spontane pijn en pijn bij drukken en kloppen in de streek onder de jukboog. Veelal is het gezicht dan iets gezwollen. Chronische ontstekingen kunnen overblijven uit n-et geheel genezen ontstekingen. Dergelijke aandoeningen vereisen meestal een behandeling door de kaakchirurg omdat de holte moet worden doorgespoeld.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Alles wat u moet weten over sinusitis Geüpdatet op 16/11/2010 - 00h00

Sinusitis is een aandoening waarbij de holten van de beenderen aan weerskanten van de neus worden aangetast. De ziekte komt veel voor en toch is er weinig over bekend. Veel mensen weten bijvoorbeeld niet wat de risicofactoren van sinusitis zijn, hoe...

Sinusitis: symptomen en behandeling Gepubliceerd op 11/01/2017 - 17h36

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen. Dat zijn holten in de schedelbeenderen die aan weerskanten van de neusholtes liggen. Sinusitis komt vrij veel voor. Wat zijn de symptomen en hoe wordt het behandeld?

Welke behandelingen bestaan er bij slaapapneu? Geüpdatet op 10/06/2013 - 14h40

Het slaapapneusyndroom komt heel veel voor. Behalve snurken veroorzaakt dit syndroom soms ernstige complicaties. Welke verschillende vormen van behandeling bestaan er om komaf te maken met slaapapneu?

Meer artikels