Kaakaandoeningen

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aangeboren afwijkingen, ontstekingen van het bot, breuken, holtevorming (cysten), gezwellen, ontwrichting, reumatische processen en artrose aan onder- en bovenkaak. De aandoeningen die in de kaken kunnen voorkomen, komen ook in andere skeletdelen voor. Alleen ontstekingen komen in de kaken veelvuldiger voor door de aanwezigheid van de tanden.

Kaakabces
Slepend, afgekapseld ontstekingsproces met ettervorming aan de wortelpunt van een tand of kies. De behandeling bestaat uit het trekken van het betrokken gebitselement of uit behandeling van de wortelkanalen.
Wordt in de kaak meer dan een ettergezwel met fistels aangetroffen dan is het waarschijnlijk dat de aandoening niet wordt veroorzaakt door ontstoken gebitselementen maar door een algemene ziekte in het lichaam.

Folliculaire kaakcyste
Een holte met een eigen wand en een min of meer vloeibare inhoud in boven- of onderkaak. Een folliculaire cyste is een cysteuze verandering van het tandzakje rondom de kroon van een niet doorgebroken element. De kroon steekt in de cysteholte uit.

Kaakfractuur
Breuk van boven- en/of onderkaak. Een ernstige complicatie bij een kaakbreuk kan worden gevormd door de eventueel optredende ademhalingsmoeilijkheden. Het is mogelijk dat de patiënt van zijn kaakbreuk weinig hinder ondervindt, zelfs dat hij er niets van merkt. De behandeling bestaat veelal uit het aan elkaar bevestigen van de gebroken kaakdelen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Van ovariumcyste tot … eierstokkanker Gepubliceerd op 02/08/2016 - 16h07

Een ovariumcyste is een meestal goedaardig gezwel van de eierstok , maar als hij kwaadaardig is, gaat het wel om eierstokkanker . Hoewel cysten vaak voorkomen, zijn kankertumoren in dit geval vrij zeldzaam.

Hoe te voorkomen dat uw kind een beugel moet dragen? Geüpdatet op 29/05/2007 - 00h00

Weinig kinderen komen hun puberteit door zonder dat ze een beugel of een ander apparaatje moeten dragen om aan een mooie lach te komen. Hoe komt dat? Is hun mond te klein geworden om er alle tanden in te laten passen? Zijn onze kaken in de loop der t...

Meer artikels