PUBLICITÉ

Juist/fout over de anticonceptiepil

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 07/03/2011 - 18h25
-A +A

De pil is in België het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Toch doen over de anticonceptiepil heel wat valse geruchten de ronde. Kunt u het onderscheid maken tussen wat juist is en wat fout? Bent u goed op de hoogte van de orale contraceptie?

PUB

Wie de anticonceptiepil neemt, wordt dik.

Fout

De recentste studie die aantoont dat men niet dikker wordt door het nemen van de pil werd uitgevoerd bij een groep apen. De oorzaken van gewichtstoename bij vrouwen die de pil nemen, moeten dus elders gezocht worden.

Het is wel zo dat de leeftijd waarop jonge vrouwen de anticonceptiepil beginnen te nemen, samenvalt met een periode in hun leven met een verhoogde kans op gewichtstoename. Vanaf de puberteit ondergaat het lichaam gedaanteveranderingen die vaak ook gepaard gaan met enkele bijkomende kilo's. Wie de pil neemt, mag die gewichtstoename dus niet toeschrijven aan het anticonceptiemiddel.

(Bron: Cameron J., et coll., Human Reproduction, februari 2011.)

 

Wie de pil neemt, moet geen condoom gebruiken.

Fout

De anticonceptiepil beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Om zich tegen deze ziekten te beschermen, is een condoom onontbeerlijk!

 

De anticonceptiepil verhoogt het risico op flebitis.

Juist

De verhoging van het risico op flebitis bedraagt ongeveer 1 tot 2,5%. Het risico is dus beperkt, maar men kan het vermijden door de pil niet voor te schrijven aan vrouwen met een bekend risico op flebitis, zoals familiale antecedenten van flebitis of stollingsproblemen.

 

De anticonceptiepil vermindert de pijn tijdens de menstruatie.

Juist

Vrouwen die de pil nemen, hebben minder pijn tijdens de menstruatie. De pil vermindert ook de verschillende symptomen van het premenstrueel syndroom die zich voordoen enkele dagen voor het begin ven de menstruatie: hoofdpijn, prikkelbaarheid, gynaecologische pijn…

 

De eerste pil die aan jonge vrouwen wordt gegeven, is sowieso een derdegeneratiepil.

Fout

In de loop der jaren zijn nieuwe anticonceptiepillen op de markt verschenen. Geleidelijk daalde de dosering hormonen en ook de samenstelling van de hormonen veranderde. Vreemd genoeg leidt de derdegeneratiepil tot een hoger risico op veneuze trombose dan de tweedegeneratiepil (2 tot 3% tegen 1,5%). Daarom opteren artsen bij jonge vrouwen eerder voor een tweedegeneratiepil.

 (Bron: Haute autorité de santé, een Franse gezondheidsorganisatie)

 

De anticonceptiepil verlaagt het sterftecijfer met 12%.

Juist

Fout

De pil biedt nog andere voordelen dan de bescherming tegen zwangerschap. Door het nemen van de pil daalt het sterftecijfer (ongeacht de oorzaak) met 12%.

(Bron: Hannaford P.C. et coll., BMJ, 2010 Mar 11;340:c927. doi: 10.1136/bmj.c927.)

 

Alleen de eerste- en tweedegeneratiepil worden terugbetaald.

Juist

Fout

Tegenwoordig worden ook sommige derdegeneratiepillen terugbetaald.

 

De pil verlaagt het sterftecijfer ten gevolge van sommige kankers.

Juist

Fout

Bij vrouwen die de pil nemen, is er sprake van een lager sterftecijfer ten gevolge van sommige kankers (dikkedarm-, endeldarm-, baarmoeder- en eierstokkanker). Wat borstkanker betreft, zijn de meningen op dit gebied verdeeld.

 

Men moet de pil elke dag op hetzelfde tijdstip nemen.

Juist

Fout

U mag niet alleen geen enkele pil overslaan, het is bovendien belangrijk dat u uw anticonceptiepil elke dag op hetzelfde uur neemt. U moet uzelf organiseren en zelf bepalen welk tijdstip voor u het meest geschikt is. Heel wat vrouwen nemen hun pil 's morgens wanneer ze opstaan, maar voor u is het misschien gemakkelijker om uw pil 's avonds bij het slapengaan te nemen. Op voorwaarde natuurlijk dat u de gewoonte hebt om elke dag op hetzelfde uur te gaan slapen…

 

Als deze vorm van contraceptie faalt, is dat het vaakst te wijten aan het feit dat men minstens eenmaal heeft vergeten de pil te nemen.

Juist

Fout

Een anticonceptiemiddel bereikt nooit een doeltreffendheid van 100%. Wat de pil betreft, is een falen van de methode meestal te wijten aan het feit dat men minstens eenmaal heeft vergeten de pil te nemen. Meestal wordt na een stopweek van 7 dagen de eerste pil van een nieuwe strip vergeten. Hebt u een pil vergeten, denk dan aan de morning-afterpil om elk risico op een zwangerschap te voorkomen!

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 07/03/2011 - 18h25
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ