• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Jongeren en schoenen, een heikele zaak.

Artikel gepubliceerd door op 24/12/2013


Jongeren en schoenen, een heikele zaak.

U hebt het vast al gemerkt: tieners zijn op almaar jongere leeftijd gevoelig voor de mode.

Een van de gevolgen is dat de schoenen die ze dragen de mode vaak op de voet volgen. En dat betekent jammer genoeg dat hun voeten minder kans hebben om zich te ontwikkelen zoals het hoort!

Mode en gezondheid: de voeten moeten het altijd ontgelden

De podologen in België luiden de alarmbel. Ze zien almaar meer jongeren met voetknobbels, hamertenen en andere voetproblemen die normaal pas op veel latere leeftijd optreden.

De oorzaak is de mode. Die doet jongeren schoenen kopen die in de eerste plaats hip moeten zijn en de voeten vaak niet de bewegingsruimte geven die ze nodig hebben. De hoge hakken zijn de eerste, maar niet de enige boosdoeners. Dat vertelt Betty Waterschoot, voorzitster van de Belgische Vereniging voor Gespecialiseerde Voetverzorgers. “Die schoenen zijn vaak niet stabiel genoeg, waardoor de jongeren hun voeten niet normaal kunnen afrollen en afwijkingen ontwikkelen aan de enkels en de voorvoet”.

Het is een veel gehoord probleem: de keuze moeten maken tussen onze latere gezondheid en kortetermijnargumenten, zoals het verlangen om mee te zijn met de mode en een vaak te klein budget om zich schoenen van goede kwaliteit aan te schaffen. Meestal is het resultaat dat de lange termijn wordt opgeofferd.

 

Wat moeten we doen om de voeten van onze jeugd te beschermen?

Het is altijd moeilijk om tieners tot rede te brengen. En als het om het uiterlijk gaat, liggen de kaarten nog moeilijker. Als de voetproblemen er al zijn, zullen ze zich vast makkelijker laten overhalen. Maar dan is het al te laat!

Daarom enkele pistes voor argumenten om tot een akkoord te komen:

 • De podologen hebben het over X-benen, uitpuilende en doorgezakte voeten. Het klinkt niet echt glamour. Of wacht uw kind misschien tot ook die ooit in de mode komen?
 • Kwaliteitsschoenen die een goede stand van de voeten stimuleren, zijn niet onverzoenbaar met de mode. Neem de tijd om de winkels af te schuimen en kies een model dat ook modieus is.
 • Vergeet ook niet dat het belangrijk is om regelmatig van schoenen te veranderen. Ze zullen zo langer meegaan en de voeten zullen minder schade oplopen. Misschien is dat een manier om tot een compromis te komen: één paar met iets hogere hakken die maar bij bepaalde gelegenheden gedragen worden, kunnen niet zoveel kwaad.
 • Maak van de kwaliteit van de schoenen een prioriteit, ook al moet u er een hoger budget aan besteden. U hebt er alles bij te winnen!

Artikel gepubliceerd door op 24/12/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?