Jong lijken en oud worden

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 04/01/2010 - 00h00
-A +A

Wie er enkele jaren jonger uitziet dan hij in feite is, zou normaal gezien langer moeten leven. Dat is althans de conclusie van een team internationale onderzoekers. Op voorwaarde uiteraard dat dat "jong uitzicht" er op een natuurlijke manier gekomen is, en niet het gevolg is van allerlei kunstgrepen!

PUB

De leeftijd schatten op basis van foto's


In het kader van een studie over de levensverwachting, is het team van Kaare Christensen van de Universiteit van Zuid-Denemarken tot het besluit gekomen dat mensen van wie het gezicht er jong uitziet, gewoonlijk langer leven dan mensen die er ouder uitzien dan ze in feite zijn. Met "er ouder uitzien dan ze in feite zijn", wordt bedoeld dat die mensen een vermoeide en zelfs afgepeigerde indruk gaven. Het onderzoek had betrekking op niet minder dan 1826 Deense tweelingen die aan het onderzoek deelnamen. Hoe gingen de onderzoekers tewerk? Foto's van vrijwilligers ouder dan 70 jaar werden getoond aan verpleegsters en studenten, die de taak hadden de leeftijd van die mensen te schatten. Om te vermijden dat de antwoorden op de een of andere manier zouden beïnvloed worden, werd aan de verpleegsters en studenten geen enkele informatie gegeven over de leeftijdsgroep van de vrijwilligers. Bovendien kregen ze van elk van de tweelingen de foto's nooit op dezelfde dag te zien. Tot slot, werd de levensduur van de tweelingen gedurende zeven jaar opgevolgd. Zo hebben de onderzoekers kunnen vaststellen dat de vrijwilligers die er volgens de test jonger uitzagen dan ze waren, langer leefden. Het onderzoek toonde m.a.w. aan dat wanneer een verschillende leeftijd aan een tweeling werd toegekend, degene die er ouder uitzag, eerst kwam te overlijden.

De oorzaak? De structuur van het DNA


Omdat het onmogelijk is dat alleen maar het feit dat men er jonger uitziet, de levensverwachting zou beïnvloeden, zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar een wetenschappelijke verklaring van hun vaststellingen. Een verklaring die ze gevonden hebben bij het DNA waaruit de chromosomen zijn samengesteld. Aan het uiteinde van de chromosomen, bevindt zich een stukje DNA, een telomeer, waarvan de grootte van persoon tot persoon kan variëren. Volgens de auteurs van de studie, is het precies de grootte van die telomeren die een invloed zou hebben op de levensduur.

Gepubliceerd door Elise Dubuisson, gezondheidsjournaliste op 04/01/2010 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waarom geeuwen we? Gepubliceerd op 08/12/2015 - 15h36

Er is lang gedacht dat geeuwen diende om de hersenen van zuurstof te voorzien en om de waakzaamheid te verhogen. Volgens een recent onderzoek, is daar echter niets van aan. Geeuwen zou doodeenvoudig een sociale reflex zijn die tot doel heeft de verbo...

De kunst om goed oud te worden Geüpdatet op 15/06/2009 - 00h00

Goed oud worden is iets heel anders dan jong willen blijven of er jong blijven uitzien. Er komt onvermijdelijk een dag waarop dat niet meer lukt. Ouder worden wordt in onze samenleving soms als weinig benijdenswaardig afgeschilderd. Maar de Franse au...

Meer artikels