• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Jobstress en hartinfarct: verband bewezen

Jobstress en hartinfarct: verband bewezenDat een stresserende job slecht is voor het hart lijkt voor velen vanzelfsprekend. Toch is het verband in ons land nog niet wetenschappelijk aangetoond. Een Belgische studie brengt hierin verandering.

Jobstress en hartinfarct: is er een verband?

De resultaten van een Belgisch onderzoek naar de schadelijke effecten van jobstress voor het hart werden onlangs voorgesteld op een persconferentie door wetenschappers van de vakgroepen maatschappelijke gezondheidszorg van de RUG en ULB. 14.859 mannen met een leeftijd van 35 tot 59 jaar werkzaam in 25 bedrijven in Vlaanderen en Wallonië werkten aan de studie mee. De hamvraag die de onderzoekers bezighield was of er een verband bestond tussen stress op het werk en het optreden van vernauwing van de kransslagaders van het hart en hartinfarcten die hiervan het gevolg zijn. Eerst en vooral werd het begrip 'jobstress' duidelijk omschreven.

Jobstress, een complex gegeven

Stress op het werk op een betrouwbare manier meten is geen sinecure. De onderzoekers hanteerden hiervoor een vragenlijst die haar nut vroeger al heeft bewezen. Ze peilden naar drie factoren: de psychologische werkbelasting, de beslissingsvrijheid en de sociale ondersteuning die werknemers op hun werk ervaren. Daarnaast werd gedurende een periode van drie jaar nagegaan hoeveel mannen een hartinfarct kregen of klachten ontwikkelden door vernauwing van de kransslagaders van het hart.

Artikel gepubliceerd door op 29/04/2003

Bronnen: Belstress onderzoeksgroep, Universiteit Gent (RUG) en Université Libre de Bruxelles (ULB). Stress op het werk, werkverzuim en coronaire hartziekten. Persconferentie maart 2003.

Vindt u het artikel interessant?