PUBLICITÉ

Jicht: het percolatoreffect...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 05/06/2007 - 00h00
-A +A

Een lange termijnstudie toont het verband aan tussen de consumptie van koffie en een daling van het risico op jicht. Dat effect blijkt er niet te zijn bij andere cafeïnehoudende dranken.

PUB

Jicht is een ontstekingsaandoening aan de gewrichten die vaak voorkomt. De ziekte gaat gepaard met erg pijnlijke opstoten in de grote teen die uitstralen naar de enkel en zelfs naar de knie, de elleboog en de Achillespees.

Oorzaak van de opstoten is een teveel aan urinezuur in het organisme. Dat teveel kan verschillende vormen aannemen: overgewicht, overmatige alcoholconsumptie, hypertensieantecedenten en ook een voeding die teveel vlees of zuivelproducten bevat. Volgens Canadese en Amerikaanse onderzoekers, zou het optreden van jicht voorkomen kunnen worden door een aanzienlijke consumptie van koffie, met cafeïne of niet.

Vier kopjes per dag

Gedurende twaalf jaar onderzochten de wetenschappers de consumptie van koffie, thee en voedingsmiddelen rijk aan cafeïne bij 45.869 mannen van veertig jaar zonder jicht. Om de vier jaar moesten de vrijwilligers een vragenlijst invullen waarin gepeild werd naar hun consumptie.
Daarnaast ging het onderzoek ook na wat de impact was van verschillende risicofactoren voor het ontwikkelen van jicht.

De onderzoeksresultaten pleiten in het voordeel van 'het bakje troost'. Hoe groter de koffieconsumptie, hoe groter de bescherming tegen jicht. Vier à vijf kopjes koffie per dag doen het risico op jicht met bijna 40 % dalen in vergelijking met mensen die geen koffie drinken. Bij een verbruik van meer dan zes koppen koffie per dag daalt het risico met ongeveer 60%, zelfs wanneer er sprake is van andere risicofactoren. Zes koppen per dag is veel, maar voor de meeste mensen is dat haalbaar. Voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne zoals mensen met hypertensie, is het niet haalbaar.

Geen kwestie van cafeïne

Men zou denken dat het anti-jicht effect van koffie te maken heeft met cafeïne, maar dat is niet waar, of toch niet helemaal. Het beschermend effect van koffiezonder cafeïne is minder uitgesproken, maar het is afwezig bij andere voedingswaren die rijk zijn aan cafeïne (thee, cola, chocolade, enz.).

Het beschermend effect van koffie moet dus het werk zijn van een andere molecule dan cafeïne. Een recente studie van dezelfde onderzoekers toonde aan dat koffie en niet thee het urinezuurgehalte in het bloed doet dalen, zowel bij mannen als bij vrouwen. De auteurs van de studie vermoeden dat het effect van koffie toe te schrijven is aan chlorogeenzuur, maar dat moet nog bevestigd worden door meer onderzoek.

Een dagelijkse consumptie van gemiddeld vier kopjes koffie blijkt bij te dragen tot de preventie van jicht...zelfs bij mensen die veel vlees eten.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 05/06/2007 - 00h00 Hyon K choi et al. Arthritis & Rheumatism, June 2007
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ