Jicht en voeding

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

Jichtaanvallen, gekenmerkt door brutale en intense pijn, meestal aan het uiteinde van de grote teen, komen bijzonder vaak voor bij personen die veel vlees en weinig melkproducten consumeren.

PUB

Jicht wordt veroorzaakt door een teveel aan urinezuur. Vandaar dat zuinig omspringen met purinerijk voedsel (urinezuur wordt gevormd door afbraak van de purines) sinds lang deel uitmaakt van de behandelings- en preventiestrategie. In deze twaalf jaar durende studie werd het jichtrisico vergeleken met de eetgewoonten van meer dan 47.000 mannen die aanvankelijk niet aan jicht leden. De gegevens werden verzameld vanaf 1986, door de vrijwilligers om de twee jaar vragenlijsten te laten invullen. Die vragenlijsten gaven een beeld van hun ziekten, risicofactoren (roken bijvoorbeeld), lichaamsbeweging en voedingspatroon. Na de analyse werden 730 gevallen van jicht gediagnosticeerd. Daarbij bleek het jichtrisico positief gecorreleerd aan de consumptie van vlees (vooral rund-, varkens- en lamsvlees) en nog meer van zeevruchten. De grootste vleeseters lopen dan ook 41 % meer risico op jicht; bij de grootste zeevruchtenfanaten bedraagt dit percentage zelfs 51 %. Omgekeerd beschermen melkproducten tegen jicht; zo lopen de vrijwilligers die het meeste melkproducten consumeren, 44 % minder risico. De groenten die de meeste purines bevatten (erwtjes, bonen, champignons, spinazie en bloemkool) en de totale eiwitinname daarentegen hebben geen invloed op het jichtrisico.

Vandaar dat, om jicht te vermijden, een verandering van de eetgewoonten moet worden aangeraden: minder rood vlees en zeevruchten, meer melkproducten en groenten naar hartelust. Die tips gelden trouwens ook voor vrouwen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00 New Engl. J. Med., pp 1071-1093, 11 maart 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Bier: een boosdoener bij jicht! Gepubliceerd op 25/04/2017 - 16h32

Alcohol drinken, verhoogt de kans op jicht, een ontsteking van de gewrichten die bijzonder vaak voorkomt bij mannen. Niet alle alcoholische dranken houden echter hetzelfde risico in. Bier blijkt het gevaarlijkst!

Jichtaanvallen: wat mag men drinken en wat niet? Gepubliceerd op 04/01/2017 - 07h28

Jicht , een aandoening die vooral bij mannen voorkomt, wordt gekenmerkt door plotse en hevige pijnaanvallen , vooral aan de basis van de grote teen. Alcoholische dranken worden vaak met de vinger gewezen. Maar hoe zit het nu in de praktijk? Welke dra...

Jicht, een vorm van reuma die steeds meer voorkomt Gepubliceerd op 05/11/2013 - 11h54

Jicht is een vorm van reuma die de voeten treft, in het bijzonder de dikke teen. Jichtaanvallen zijn niet alleen zeer pijnlijk, ze kunnen ook de aandacht vestigen op een eventueel metaboolsyndroom. Wie getroffen wordt door jicht, doet er bovendien go...

Meer artikels