Onaangename huidsensatie, optredend bij huidziekten, inwendige aandoeningen, bij warmte en bij koude, door bepaalde geneesmiddelen en ook veroorzaakt door druk en wrijving.
Bij huidziekten en inwendige aandoeningen neemt men aan dat door een verandering van de chemische samenstelling van het bloed en dus ook van de vloeistof die de cellen omspoelt, zenuwuiteinden in de huid worden geprikkeld. De prikkelsterkte is echter onvoldoende om een specifieke reactie van het desbetreffende zintuigorgaan te geven, en de jeuksensatie wordt dan veroorzaakt door een samenspel van veel prikkels die net onder de prikkeldrempel van de individuele zintuigorgaantjes liggen.
Ook speelt het vrijkomen van histamine op allerlei prikkels, vooral bij koude en warmte, een rol. De bestrijding van de jeuk hangt af van de aandoening die de oorzaak is. Ook kan de jeuk plaatselijk onderdrukt worden door een zalf die een licht verdovende werking heeft.
Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.
Zijn ze een «remedie» tegen doofheid? Neen, maar wel een technische oplossing die heel wat doven weer helpt horen, en dat is al heel wat! Een kennismaking met inwendige gehoorprothesen of cochleaire implantaten. In België worden er elk jaar tweehonde...
Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.
Psoriasis is een goedaardige huidziekte die wel heel hinderlijk kan zijn. Zich scheren of ontharen is niet altijd vanzelfsprekend voor wie kampt met psoriasis, al is de ziekte niet onverzoenbaar met epilatie. Het moet dan wel op de juiste manier en m...