Jeuk

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Onaangename huidsensatie, optredend bij huidziekten, inwendige aandoeningen, bij warmte en bij koude, door bepaalde geneesmiddelen en ook veroorzaakt door druk en wrijving.
Bij huidziekten en inwendige aandoeningen neemt men aan dat door een verandering van de chemische samenstelling van het bloed en dus ook van de vloeistof die de cellen omspoelt, zenuwuiteinden in de huid worden geprikkeld. De prikkelsterkte is echter onvoldoende om een specifieke reactie van het desbetreffende zintuigorgaan te geven, en de jeuksensatie wordt dan veroorzaakt door een samenspel van veel prikkels die net onder de prikkeldrempel van de individuele zintuigorgaantjes liggen.
Ook speelt het vrijkomen van histamine op allerlei prikkels, vooral bij koude en warmte, een rol. De bestrijding van de jeuk hangt af van de aandoening die de oorzaak is. Ook kan de jeuk plaatselijk onderdrukt worden door een zalf die een licht verdovende werking heeft.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb jeuk. Wat is het? Geüpdatet op 07/06/2016 - 09h42

Wie heeft niet al eens last van jeuk hier of daar? De medische term voor dit fenomeen is pruritus . Misschien vindt u het onderwerp niet zo belangrijk. Toch zou het verkeerd zijn om te licht te gaan over jeuk.

Wat is een inwendige gehoorprothese? Geüpdatet op 13/10/2015 - 15h09

Zijn ze een «remedie» tegen doofheid? Neen, maar wel een technische oplossing die heel wat doven weer helpt horen, en dat is al heel wat! Een kennismaking met inwendige gehoorprothesen of cochleaire implantaten. In België worden er elk jaar tweehonde...

Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Epileren en psoriasis: gaat het samen? Geüpdatet op 13/04/2016 - 09h25

Psoriasis is een goedaardige huidziekte die wel heel hinderlijk kan zijn. Zich scheren of ontharen is niet altijd vanzelfsprekend voor wie kampt met psoriasis, al is de ziekte niet onverzoenbaar met epilatie. Het moet dan wel op de juiste manier en m...

Meer artikels