• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Je eigen behoeften kennen: de sleutel tot geluk?

Je eigen behoeften kennen: de sleutel tot geluk?

U hebt vast al gehoord van geweldloze communicatie. Het model werd in de jaren zestig ontworpen door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg en is een manier van denken die hartelijke en respectvolle relaties tussen mensen wil promoten. Een van de cruciale elementen om dat te bereiken, is het kennen van de eigen behoeften.

 

Al ons gedrag wordt gestuurd door onze behoeften

Waarom is het zo belangrijk om onze eigen behoeften te kennen? Omdat die ons gedrag bepalen - op elk moment van ons leven. Onze behoeften zijn natuurlijk eten, slapen en ons verzorgen, maar ook werken (de behoefte om de kost te verdienen, maar ook om zich nuttig te voelen) of ons ontfermen over ons gezin (de behoefte om graag te zien en graag gezien te worden) hoort daarbij. Onze behoeften vormen de basis van al onze handelingen, ook al zijn we ons daar niet altijd van bewust.

En de sleutel tot geweldloze communicatie is het herkennen van de eigen behoeften. Zo kunnen we ons op een correcte en een niet-agressieve manier uitdrukken. Tegen uw partner bijvoorbeeld zeggen: «Ik wil meer erkenning voor wat ik doe», zal beter en minder hard overkomen dan: «Je zegt nooit eens dank je als ik de vaat doe, het interesseert je geen moer wat ik hele dagen voor werk verzet».

De eigen behoeften vervullen in een sfeer van goodwill

Het is niet gewoon een kwestie van hoe we het zeggen. Over de eigen behoeften praten in plaats van verwijten te uiten, is ook de eerste stap om die behoeften te vervullen. We nemen nog eens het voorbeeld van het koppel en de vaat. Als we alleen maar verwijten sturen, hellen we over naar geweld, beschuldigingen en geruzie. Misschien zal uw partner op de duur wel dank je zeggen, maar dan alleen omdat hij zwicht voor de verwijten of bedreigingen. Het dankjewel zal dan allicht ook niet het gewenste effect hebben. Als we de behoefte zien die tot de frustratie leidt, vinden we makkelijker andere oplossingen: een vorm van erkenning voor het geleverde werk is bijvoorbeeld om een handje te helpen!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/08/2016
Origineel artikel geschreven door op 23/12/2015

Bronnen: Lucy Leu, «Manuel de communication non violente», uitg. Jouvence

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten