PUBLICITÉ

Jarenlang niet naar de dokter gaan: is het erg?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2015 - 16h48
-A +A

Naar de dokter gaan is nuttig en belangrijk, maar niet verplicht. Duizenden Belgen gaan dan ook jarenlang niet naar de dokter. Wat moeten we ervan denken?

PUB

Nooit naar de dokter: het komt vaker voor dan gedacht…

Volgens de cijfers van de onafhankelijke ziekenfondsen gaat 1% van de Belgische bevolking nooit naar de dokter. Nooit is misschien wat overdreven: volgens de gegevens gaat het om mensen die vijf jaar op rij niet één keer op consult zijn geweest. Maar ook dat is toch een hele poos.

Wat voor mensen zijn het? Vooral mannen: zij maken 68% uit van de groep die niet gebruikmaakt van de gezondheidszorg; de vrouwen zijn - alle leeftijden dooreen - trouwere bezoekers in de dokterspraktijken. Het zijn ook eerder jongere mensen: de gemiddelde leeftijd is 32 jaar, tegenover 39 jaar in de totale bevolking. En er zijn ook heel wat singels bij: die zijn goed voor 59%.

Tot dusver geen verrassingen. Vrouwen moeten nu eenmaal naar de dokter om hun anticonceptie voorgeschreven te krijgen of als ze bijvoorbeeld zwanger worden. Mannen kunnen jarenlang zonder een dokter. Toch in theorie. Wel zorgwekkender zijn de gegevens over de sociale situatie en de beroepssituatie van de mensen die het minst naar de dokter gaan. Zo blijken vooral in de armste steden mensen minder naar de dokter te gaan. Dat kan erop wijzen dat de kosten voor medische zorg een van de redenen is die mensen bij de dokter weg houden. Zelfstandigen gaan trouwens veel minder naar de dokter dan mensen in loondienst. Maar liefst een op de drie zelfstandigen gaat nooit naar de dokter! Nochtans krijgen ze per consult evenveel terugbetaald als werknemers, zolang ze natuurlijk in orde zijn met hun bijdragen voor de ziekteverzekering.

Moeten we ons zorgen maken over de mensen die nooit naar een arts gaan?

Een deel van de mensen die nooit naar de dokter gaan, zijn zonder twijfel gewoon geluksvogels. Ze zijn gezond en hebben nooit medische verzorging nodig. Dat is op zich geen probleem, behalve dan dat ook preventie aan hen voorbijgaat. Een jaarlijks bezoek aan de tandarts  bijvoorbeeld is nochtans een minimum. En wie echt nooit naar de dokter gaat, grijpt misschien ook naast zijn herhalingsvaccinaties of een opsporingsonderzoek dat een dokter hem anders zou aanraden. Sommige ziektes ontwikkelen zich namelijk jarenlang zonder symptomen te veroorzaken. Zo leven volgens de Belgische Diabetesvereniging zo’n 300.000 Belgen met een niet gediagnosticeerde diabetes.

Als u een van die mensen bent die de voorbije jaren niet één keer een witte schort hebben gezien en u voelt zich fit, mag u zich gelukkig prijzen. Maar ga misschien toch even langs bij uw huisarts voor een check-up!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2015 - 16h48

Persbericht van de onafhankelijke ziekenfondsen, 9 maart 2015.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
Kwiki

Ik ga minstens twee maal per jaar bij mijn huisarts en laat dan ook mijn bloed controleren . Ne mens weet maar nooit . Zo hebben ze bij mij vroegtijdig ingegrepen of ik had darmkanker . Beter op tijd en stond naar de huisarts voor het te laat is, en om in te grijpen bij eventuele problemen .

PUBLICITÉ