Is uw hond klaar voor de winter?

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 18/10/2005 - 00h00
-A +A

De herfst is het land en de winter komt eraan: de temperaturen duikelen naar beneden en het weer wordt guurder. U hebt uw truien, sjaal en regenjas uit de kast gehaald om u te beschermen tegen de koude en de regen. Maar denkt u ook eens aan uw lieve hondje als u naar het weerbericht kijkt?

PUB

Winterwandelingen

In de herfst en in de winter is het mogelijk dat uw hond door de lage temperaturen niet graag buiten gaat, hij kan zelfs een verkoudheid oplopen. In de vrije natuur kunnen honden goed tegen temperatuurverschillen om dat ze er heel het jaar aan worden blootgesteld. Dat geldt echter niet voor onze huishonden die een weerstand tegen de koude opbouwen naargelang de tijd die ze gewoonlijk buiten doorbrengen. Een hond die altijd buiten is, kan grote temperatuurschommelingen aan, op voorwaarde dat hij over een schuilhok beschikt dat op de grond goed geïsoleerd is en goed verlucht is. Maar in de meeste gevallen woont uw hond gewoon bij u in huis en kan hij blootstellingen aan de kou maar moeilijk verdragen. De tweede parameter waar u rekening mee moet houden, is het ras van uw hond. Bepaalde rassen uit koude streken (Siberische Husky, Sint-Bernard, Newfoundlander…) hebben een vacht en een ondervacht, zodat ze zich goed kunnen beschermen tegen het verlies van lichaamswarmte. Heel anders is het voor kleine rassen en windhonden die een veel dunnere vacht hebben en erg gevoelig zijn voor koude. Ten slotte kunnen magere of obese honden moeilijker koude verdragen dan hun soortgenoten met een normaal gewicht. Als uw vriend binnen een van de bovenstaande criteria valt, mag u niet vergeten hem een jasje aan te doen of de wandelingen in te korten als het erg koud is.

Een aangepaste voeding

Als hij heel het jaar door in een min of meer constante temperatuur leeft, is er geen enkele reden om zijn voeding in de winter rijker te maken. Maar als hij in de tuin woont of in de winter intensieve activiteiten uitvoert, zal hij meer energie verbruiken dan wanneer het warm is. Daarom moet u de hoeveelheid voeding verhogen of hem een rijkere voeding geven zodat hij ondanks een barrer klimaat in goede gezondheid kan blijven.

Gepubliceerd door Anne Pensis, Dierenarts op 18/10/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels