• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Is spirulina een alg als geen ander?

Is spirulina een alg als geen ander?Bijzonder rijk aan eiwitten en carotenoïde antioxidanten, is spirulina een microscopisch kleine alg, die haar bekendheid dankt aan haar voedingswaarde en om allerlei redenen aanbevolen wordt. Er moet wel voorzichtig mee omgesprongen worden, omdat de heilzame eigenschappen die aan spirulina worden toegeschreven, tot nu toe niet berusten op onweerlegbare klinische bewijzen.

Spirulina, een microscopisch kleine blauwe alg


Spirulina, ook blauwe alg genoemd, is een zoetwateralg die behoort tot de familie van de cyanobacteriën (zoals de Arthrospira). Microscopisch klein, ziet ze eruit als een spiraalvormig opgerolde draad (vandaar de naam 'spirulina').

Spirulina: een concentraat van voedingsstoffen


Spirulina dankt haar bekendheid aan haar grote voedingswaarde. In die mate zelfs dat de teelt van deze alg voorgesteld werd als een alternatieve bron van eiwitten in de ontwikkelingslanden. In de westerse landen wordt spirulina als voedingssupplement gebruikt.
Spirulina is inderdaad rijk aan eiwitten. Ze bevat 55 tot 70% eiwitten, wat dertigmaal meer is dan soja. Haar voedingswaarde is echter lager dan die van dierlijke eiwitten in vlees of eieren.
Spirulina is ook rijk aan oligo-elementen en vitaminen (ijzer, magnesium, calcium, vitamine A, E, vitaminen uit de B-groep... en vooral carotenoïden, met 22 mg per 5 g spirulina!). Spirulina bevat eveneens essentiële vetzuren (omega 6).

Artikel gepubliceerd door op 29/03/2010

Bronnen: "Le guide des compléments alimentaires" (De gids van de voedingssupplementen), uitg. Vidal ; Kulshreshtha A, et coll., Curr Pharm Biotechnol. 2008 Oct;9(5):400-5. Review.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie