• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Is seksuele voorlichting nog aan de orde van de dag?

Artikel gepubliceerd door op 02/07/2013


Is seksuele voorlichting nog aan de orde van de dag?

Theoretisch zouden we ons die vraag inderdaad kunnen stellen. Jongeren worden vandaag continu geconfronteerd met seks. De leeftijd waarop ze beginnen te experimenteren is dan nog wel niet veel veranderd, maar ze praten er wel veel over onder elkaar. En nu ze onbeperkt toegang hebben tot internet, kun je je afvragen of ze nog behoefte aan informatie hebben over een toch wel heel persoonlijk thema dat dan nog in groep door een leraar wordt behandeld.


 

Jongeren onder de twintig hebben seksuele voorlichting nodig

En toch hebben jongeren nog seksuele voorlichting nodig. De cijfers over onveilig vrijen (met gevaar voor seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschappen) zijn vrij onrustwekkend. Eén op de vijf jongeren verklaart de laatste keer dat hij of zij seks heeft gehad geen voorbehoedsmiddel te hebben gebruikt. Dat blijft niet zonder gevolgen. Een derde van de seksueel actieve meisjes tussen 15 en 22 jaar heeft al gebruik gemaakt van de morning-afterpil. Ook de cijfers over het aantal abortussen bij meisjes onder de twintig is aan het stijgen.

 

Informatie, ja, maar ook de manier waarop telt.

Die cijfers zijn toch wel vrij ontmoedigend. De informatie die nodig is om ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen te vermijden, is toch makkelijk te verkrijgen. Er is het internet, er zijn de centra voor geboorteplanning, de ouders geven informatie, enz. Maar blijkbaar volstaat dat alles niet.
Maar misschien is de informatie zelf niet het probleem, maar wel de manier waarop ze wordt gegeven. Jongeren zitten een beetje vast tussen twee uitersten. Met de ouders over seks praten is niet in alle gezinnen mogelijk – en zelfs als het kan, is het niet altijd fijn. Pubers zijn vaak heel terughoudend en ook de ouders voelen er zich niet altijd lekker bij!

Raad vragen aan leeftijdsgenoten is ook niet altijd ideaal, want die weten er niet per se meer over. En ook op internet surfen valt niet mee, want daar worden ze op hun eentje geconfronteerd met een berg informatie.

 

Voor seksuele voorlichting op school

Tussen die twee werelden is er nog de school. Op school over seks praten is natuurlijk niet evident. De leerkrachten staan voor een heel diverse groep. Niet alle leerlingen hebben hetzelfde niveau van kennis en dezelfde maturiteit over hun seksleven. Het is ook een heel delicaat onderwerp dat hun leven op zijn kop zet. Dat maakt het soms moeilijk om de jongeren te kanaliseren of - net omgekeerd - te motiveren. Bovendien zijn er ouders die vinden dat seksualiteit een onderwerp is dat alleen binnen het gezin kan worden aangekaart. 

Opvoedkundigen hebben nochtans heel wat troeven om die taak te vervullen. Ze staan dicht bij de leerlingen, maar toch ook weer niet «te» dicht. Ze hebben niet die intieme band waardoor praten over seks met de ouders soms wat gênant is. En ze hebben ook toegang tot kwalitatief hoogstaande informatie.

De overheid is alvast die menig toegedaan. Lessen over het affectieve, relationele en seksuele leven behoren immers tot het takenpakket van de school. Aan beide kanten van de taalgrens bestaan er initiatieven om dat educatieve luik nog te verbeteren. Hoe denkt u erover?

 

Artikel gepubliceerd door op 02/07/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Poppen maken hun belofte niet waar….

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 7/09/2016 12:44

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Een baby verandert je leven… Een pasgeboren baby brengt hoe dan ook een heleboel beperkingen mee. De ouders moeten een serieus deel van hun vrijheid opofferen om de afhankelijkheid van de kleine ...