Is de sauna goed voor de gezondheid?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/11/2016 - 14h03
-A +A

Sauna, een bad met droge stoom, is afkomstig van een duizendjarige Finse traditie, waarvan het succes ook de industrielanden heeft bereikt. Wat zijn eigenlijk de heilzame effecten, maar ook de risico's van sauna voor de gezondheid? Saunabezoeken zijn tegenwoordig in alle leeftijdscategorieën wijdverbreid.

PUB

Hammam of sauna?

Terwijl de hammam of Turks bad (een bad met vochtige stoom) uit het zuiden afkomstig is, komt sauna (een bad met droge stoom) oorspronkelijk uit Noord-Europa. Sauna is niet alleen een trendy activiteit, het is ook een eeuwenoude en universele traditie. Voor een veilig gebruik, geven we u een overzicht van de contra-indicaties van sauna, maar ook en vooral van de talrijke heilzame effecten voor de gezondheid.

De vele weldaden van sauna

Ondanks de onmiddellijke en niet te verwaarlozen reacties van het cardiovasculair systeem (verwijding van de bloedvaten door de warmte, wat het hartritme verhoogt) en het endocriensysteem, wordt sauna gewoonlijk goed verdragen door zowel kinderen als volwassenen. Volgens heel wat wetenschappelijke bronnen, is regelmatig saunabezoek niet gevaarlijk voor de gezondheid. Integendeel, het is reinigend, zorgt voor ontspanning en welzijn en versterkt bovendien onze natuurlijke afweer, onder meer in de strijd tegen stress en ontstekingen. Sauna is ook nog goed voor de bloedsomloop en de huid is er eveneens bij gebaat.

Sommige wetenschappers suggereren dat regelmatig saunabezoek goed is voor:

  • De beheersing van de spanning bij een overspannen persoon en de revalidatie na een myocardinfarct, en dat in tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten.
  • De respiratoire functie. Sauna zou dus heilzaam kunnen zijn voor astmapatiënten en mensen die last hebben van chronische bronchitis.
  • De inflammatoire reumatische aandoeningen (artrose, reumatoïde polyartritis), gewrichtspijn, spierspanningen en fibromyalgie.
  • Sommige huidaandoeningen zoals psoriasis (sauna droogt de huid niet uit). Het overmatig zweten zou daarentegen een verergering kunnen veroorzaken van sommige gevallen van eczema of van atopische dermatitis.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/12/2011 - 11h06 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/11/2016 - 14h03

Association française de sauna (Franse saunavereniging); Duboc J.P., Point de vue du médecin français. Thèse de Doctorat en Médecine (Standpunt van de Franse arts, doctoraatsverhandeling), Montpellier, juni 1994; Demoulin G., Le sauna: paix, détente, bien-être (Sauna: rust, ontspanning, welzijn), uitg. H. Pinson, Les Sables d’Olonne.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Sauna: wat zijn echt de heilzame effecten? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Bent u een warmtefreak en houdt u van af en toe een uurtje ontspanning? Dan zal u een bezoek aan de sauna wel weten te waarderen. Maar heeft dit warmtebad ook echte voordelen voor onze gezondheid? En zijn er contra-indicaties?

Sauna: mythe en werkelijkheid Gepubliceerd op 08/12/2014 - 17h07

Sporters zijn meestal saunafanaten. We willen de voordelen van sauna niet ontkennen, maar toch even enkele misverstanden uit de wereld helpen, want vaak wordt de sauna gebruikt om de verkeerde redenen.

Meer artikels