Is natriumbicarbonaat de oplossing voor maagzuur?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2017 - 17h19
-A +A

Natriumbicarbonaat is een oud middeltje tegen maagzuur of oprispingen, ook al zijn er tegenwoordig meer gesofisticeerde medicijnen te krijgen. Maar wat is natriumbicarbonaat, wat zijn de toepassingen en welke gebruiksvoorzorgen gelden er?

PUB

Natriumbicarbonaat neutraliseert de zuren

Maagzuur wordt veroorzaakt door de zogeheten gastro-oesofageale reflux, het terugvloeien van maagzuur naar de slokdarm. Natriumbicarbonaat zet het maagzuur om in natriumchloride en neutraliseert het zo.

De patiënt voelt onmiddellijk een verlichting en dat gevoel houdt ongeveer een halfuur aan. Het enige ongemak aan de reactie: ze produceert ook koolmonoxide. Het is weliswaar onschadelijk, maar leidt tot oprispingen (boertjes). Dat effect kan ingeperkt worden door enkele druppels citroen te mengen in het glas water met het natriumbicarbonaat.
Natriumbicarbonaat heeft weliswaar een kostenbatenverhouding die zonder weerga is, maar men mag er niet mee overdrijven. Bij overmatig gebruik kan het acidobasisch metabolisme veranderen (dat wil zeggen het evenwicht tussen zuren en basen). Het hoge natriumgehalte kan bovendien de bloeddruk verhogen en problemen veroorzaken, vooral bij mensen met verhoogde bloeddruk of hartfalen.
 

6 andere toepassingen van natriumbicarbonaat

1. Tegen tandplak: het bicarbonaat helpt de zuren neutraliseren die geproduceerd worden door de mondbacteriën die aan de basis liggen van de zogeheten tandplaque. Het bicarbonaat wordt bij deze toepassing verschillende keren per dag verdund gebruikt in een mondbad. Bij het poetsen van de tanden kan men ook bicarbonaatpoeder rechtstreeks op de tandenborstel aanbrengen.

2. Tegen blaasontstekingen: de blaas is een zuur milieu waarin bacteriën zich goed voelen en vermeerderen. Het bicarbonaat vermindert de zuurtegraad lichtjes en helpt zo urinewegeninfecties voorkomen.

3. Tegen aften en keelpijn: als gorgeldrankje verzacht het bicarbonaat keelpijn en de pijn veroorzaakt door aften.

4. Tegen voetgeurtjes: in voetbaden helpt het bicarbonaat bacteriële zuren te bestrijden die aan de basis liggen van de geurtjes.

5. Om insectenbeten te verzachten: breng een pasta van natriumbicarbonaat (natriumbicarbonaat in poedervorm vermengd met enkele druppels water) aan op de zones die jeuken.

6. Om een zonnesteek te verzachten: enkele koffielepels van het goedje in een lauw bad verzachten de huid en verminderen de pijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 22/04/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 22/03/2017 - 17h19

"Complete gids voor een gezond leven. 1001 tips voor een goede gezondheid", Uittreksel uit Reader's Digest.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Natuurlijke remedies tegen tandplak Geüpdatet op 13/06/2014 - 12h30

Een tandenborstel en een fluorhoudende tandpasta voor de dagelijkse poetsbeurt zijn de basis van een goede mond- en tandhygiëne. Maar naast het aanbevolen jaarlijkse bezoek aan de tandarts voor - op zijn minst - het verwijderen van tandsteen bestaan...

Maagzuur en zure oprispingen: tips die helpen Gepubliceerd op 15/07/2013 - 14h31

Maagzuur, een branderig gevoel, zure oprispingen, het zijn onaangename symptomen van spijsverteringsproblemen. Heel wat mensen grijpen in eerste instantie naar antacida, maar daarna moeten recidieven voorkomen worden.

100% natuurlijke middeltjes tegen insecten Geüpdatet op 07/07/2015 - 15h10

Of we nu thuis zijn, op vakantie of een uitstapje maken naar het bos, we zijn nergens veilig voor muggen en andere ongewenste en vaak hinderlijke insecten. Laat de chemische producten maar links liggen. Ze zijn giftig en niet alleen schadelijk voor d...

Aften, oorzaken en behandelingen Gepubliceerd op 16/02/2016 - 16h03

Aften zijn moeilijk te vermijden, maar je zult er maar mee opgezadeld zitten. Gelukkig bestaan er middeltjes tegen - sommige zijn traditioneel, andere zijn meer van medische aard. Een woordje uitleg over de oorzaken van aften , en wat eraan te doen v...

Meer artikels