Is muziek vergelijkbaar met een drug?

Is muziek vergelijkbaar met een drug?

Wetenschappers hebben zich verdiept in de reacties van onze hersenen wanneer we naar onze favoriete muziek luisteren. Welnu, het beloningscircuit, dat aan de basis ligt van elke verslaving, speelt een rol in het antwoord op de door ons gestelde vraag, namelijk of naar goede muziek luisteren een vorm van verslaving is…

Dopamine, drugs, genot en muziek

Eigenlijk hebben de wetenschappers ontdekt dat er in de hersenen dopamine vrijkomt wanneer we genieten van muziek. Deze neurotransmitter is de sleutel van het beloningscircuit, een begrip dat zeker een extra woordje uitleg verdient.

Wanneer we iets doen dat noodzakelijk is om te overleven of om ons voort te planten, dan ondervinden we meestal een intens genot dat gepaard gaat met het vrijkomen in de hersenen van de befaamde dopamine. Dat is het geval met seks, eten, enz. Mensen hebben de bijzondere eigenschap dat bij hen minder tastbare prikkels ook kunnen leiden tot een stijging van het dopamineniveau in de hersenen. Esthetisch ontroerd zijn en geld krijgen zijn hiervan twee goed gedocumenteerde voorbeelden. Bovendien gaan sommige psychoactieve drugs (opiaten zoals heroïne of opium) het beloningscircuit misbruiken, waardoor op kunstmatige wijze eenzelfde gevoel van intens genot gecreëerd wordt. Onderzoek heeft nu dus aangetoond dat ook muziek het dopaminecircuit activeert. Dit verklaart waarom we echt euforisch kunnen zijn nadat we bepaalde muziekfragmenten beluisterd hebben… en waarom we ook 'ontwenningsverschijnselen' kunnen vertonen wanneer we er echt naar verlangen om naar een bepaald muziekstuk te luisteren.

 

Muziek gebruiken als oplossing tegen slechte gewoonten?

Volgens de onderzoekers, verklaart deze ontdekking ook waarom muziek altijd een belangrijke rol gespeeld heeft in de samenleving. Voor ons is het ook nuttig het genot dat muziek ons kan verschaffen naar waarde te schatten: omdat het beloningscircuit een rol speelt in elke verslaving en ook in de zin om te eten! Naar uw favoriete muziek luisteren, levert u geen extra calorieën op, maar het bezorgt u wel minstens evenveel genot als het eten van een stukje chocolade. Laat deze kans niet voorbijgaan!

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Bronnen: Salimpoor, V.N. et al., Nature neuroscience, januari 2011

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Drugs

 • Onder drugs wordt een groot aantal stoffen gerangschikt met zeer uiteenlopende werking en met als enig ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden