• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  20 mening
 • Tips (0)

Is homeopathie effectief tegen griep?

Is homeopathie effectief tegen griep?

Het griepseizoen is volop aan de gang, ook al lijkt het dit jaar nog mee te vallen. Kan homeopathie ons beschermen tegen griepvirussen?

Homeopathie bij griep: een simpele reflex

Oscillococcinum is uiteraard de homeopathische remedie bij uitstek tegen griep. Het middel is al meerdere jaren het meest bekende en het meest verkochte in België.

Oscillococcinum gebruikt u een beetje als een niet-homeopathisch geneesmiddel: u voelt de eerste griepsymptomen opkomen, neemt het middel in en verwacht dan dat die snel zullen verdwijnen.

Er bestaan nog tal van andere homeopathische remedies, zoals belladonna, gelsemium, acontium en nog vele andere. De keuze hangt af van de symptomen: droge hoest, koorts, spierpijn of hoofdpijn. Een homeopaat kan u het juiste middel voorschrijven dat u nodig heeft, of u kunt raad vragen aan uw apotheker.

Homeopathie en grieppreventie

Homeopathie legt zich vooral toe op de symptomen, en biedt dus geen oplossingen om griep te voorkomen. Over de werkzaamheid van ‘homeopathische vaccins, waarmee een homeopathische dosis van het virus wordt toegediend, bestaat immers twijfel, zelfs bij de gemeenschap van homeopaten.

Maar homeopathie kan u wel snel helpen verlossen van symptomen, voor ze verergeren. U wilt niettemin uw immuunsysteem opkrikken, doe dan eerder een beroep op fytotherapie. Bepaalde planten, zoals echinacea, hebben hun preventieve krachten bewezen.

 

Bijgewerkt door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 30/10/2012
Origineel artikel geschreven door op 24/01/2012

Bronnen: dr. Léon Scheepers, President van Unio homeopathica Belgica.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Waar is homeopathie goed voor?

Vindt u het artikel interessant?