• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    1 mening
  • Commentaren (0)

Is het echt nuttig om onze voeding te diversifiëren?

Is het echt nuttig om onze voeding te diversifiëren?

Het wordt ons in alle toonaarden duidelijk gemaakt: om fit te zijn en evenwichtig te eten moeten we van alles - in kleine hoeveelheden - eten. Is het belang van een gediversifieerd voedingspatroon door de wetenschap bewezen?

Van alles eten is niet genoeg om gezond te zijn

Volgens een Amerikaanse studie die in 2015 verschenen is, heeft het feit dat iemand heel gevarieerd eet op zich geen beschermend effect.  De onderzoekers hebben daarvoor de voedingsgewoonten van meer dan 5100 mensen tussen 45 en 84 jaar vergeleken. De diversiteit van de voeding werd gemeten op basis van drie factoren: het aantal levensmiddelen dat werd verorberd, de mate waarin die levensmiddelen van elkaar verschilden en de grootte van de porties (iemand die meerdere soorten groenten eet bij zijn dagelijkse portie aardappelen zou minder hoog scoren dan iemand die elke dag een zetmeelhoudend gewas en verschillende groenten eet).

Daarna hebben de onderzoekers 5 tot 10 jaar lang de evolutie gevolgd van de tailleomtrek, de BMI en de bloedsuikerspiegel van de deelnemers. Het resultaat: er een heel gevarieerd dieet op na houden biedt geen significant grotere bescherming tegen overgewicht of diabetes…

Een gevarieerde EN gezonde voeding: dat is wat telt

De les die de onderzoekers uit deze studie trekken is dat mensen die er een gevarieerdere voeding op na houden meer gezonde producten eten… maar ook meer ongezonde. Een van de factoren van diversiteit (levensmiddelen eten die heel sterk van elkaar verschillen) is zelfs gelinkt aan een toename van de tailleomtrek! Een minder gevarieerde, maar kwaliteitsvolle voeding beschermt dus doeltreffend.

Is het dan fout om een gevarieerde voeding aan te bevelen? Niet echt… op voorwaarde dat ze dan ook gezond is! Het is perfect mogelijk om evenwichtige eetgewoonten te ontwikkelen en elke dag dezelfde ingrediënten te gebruiken (maar dan moeten ze wel vakkundig uitgekozen worden). Diversiteit is belangrijk: het verschaft ons genot en we zijn nu eenmaal in voeding geïnteresseerd. Maar last but not least: als onze voeding niet evenwichtig genoeg is en we de waaier aan levensmiddelen verruimen, stijgt meteen de kans dat er ook groenten, of fruit, in het plaatje zullen komen die dan de viezigheid vervangen waar we gewoontegetrouw naar grijpen.

Artikel gepubliceerd door op 17/11/2015

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten