PUBLICITÉ

Is een middagdutje gezond?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/07/2014 - 12h15
-A +A

De opvatting dat een middagdutje af te raden is als we 's nachts goed willen slapen, lijkt wetenschappelijk niet te kloppen.

Integendeel: een uiltje vangen, verhoogt onze dagelijkse slaapduur en verbetert bovendien de intellectuele prestaties…

PUB

Middagdutje en nachtrust


De slaapkwaliteit daalt vaak met de leeftijd.

Zo zou volgens sommige enquêtes bijna 50 % van de 65-plussers slecht slapen: inslaapproblemen, slechte slaapkwaliteit, vaak wakker worden...

Wie met slaapproblemen kampt, denkt er meteen aan om zijn siësta af te schaffen of er niet mee te beginnen, in de overtuiging dat deze gewoonte hun nachtrust negatief zou beïnvloeden en dat ze moeilijker zouden inslapen. Het kan immers logisch lijken dat je na een middagdutje minder behoefte hebt om 's nachts te slapen.

Middagdutjes zijn gezond

Die theorie zou echter niet kloppen, integendeel: een dutje na de lunch zou juist goed zijn. Aan deze Amerikaanse studie werkten 32 personen mee tussen 55 en 85 jaar. De ene groep mocht overdag niet slapen, de andere moest gedurende drie opeenvolgende dagen siësten tussen 14 en 16 uur. Dankzij slaapregistraties en intellectuele-fitheidstests (mentale oefeningen) stelden de auteurs vast dat een middagdutje de slaapkwaliteit gedurende de daaropvolgende nacht helemaal niet negatief beïnvloedt.

Uit de resultaten blijkt dat ze slechts zes minuten later inslapen. Op die manier zijn hun slaapduur en slaapkwaliteit vergelijkbaar met die van jongeren. Bovendien blijken mentale oefeningen beter te lukken na een siësta, en dat tot de dag nadien.

Conclusie: dagrust gaat niet ten koste van nachtrust.

En aangezien de mens de "biologische neiging" heeft om rond de middag in te dommelen, is er geen enkele reden om die behoefte te onderdrukken.

Integendeel: als u er behoefte aan hebt, doe het dan vooral, want een siësta zal uw nachtrust niet verstoren en uw intellectuele prestaties ten goede komen.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 01/02/2005 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 28/07/2014 - 12h15

Campbell S.S., J. Am. Geriatr. Soc., 53 (1) : 48, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ