• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Getuigenissen (0)

Is de sauna goed voor de gezondheid?

Is de sauna goed voor de gezondheid?

Sauna, een bad met droge stoom, is afkomstig van een duizendjarige Finse traditie, waarvan het succes ook de industrielanden heeft bereikt. Wat zijn eigenlijk de heilzame effecten, maar ook de risico's van sauna voor de gezondheid? Saunabezoeken zijn tegenwoordig in alle leeftijdscategorieën wijdverbreid.

Hammam of sauna?

Terwijl de hammam of Turks bad (een bad met vochtige stoom) uit het zuiden afkomstig is, komt sauna (een bad met droge stoom) oorspronkelijk uit Noord-Europa. Sauna is niet alleen een trendy activiteit, het is ook een eeuwenoude en universele traditie. Voor een veilig gebruik, geven we u een overzicht van de contra-indicaties van sauna, maar ook en vooral van de talrijke heilzame effecten voor de gezondheid.

De vele weldaden van sauna

Ondanks de onmiddellijke en niet te verwaarlozen reacties van het cardiovasculair systeem (verwijding van de bloedvaten door de warmte, wat het hartritme verhoogt) en het endocriensysteem, wordt sauna gewoonlijk goed verdragen door zowel kinderen als volwassenen. Volgens heel wat wetenschappelijke bronnen, is regelmatig saunabezoek niet gevaarlijk voor de gezondheid. Integendeel, het is reinigend, zorgt voor ontspanning en welzijn en versterkt bovendien onze natuurlijke afweer, onder meer in de strijd tegen stress en ontstekingen. Sauna is ook nog goed voor de bloedsomloop en de huid is er eveneens bij gebaat.

Sommige wetenschappers suggereren dat regelmatig saunabezoek goed is voor:

 • De beheersing van de spanning bij een overspannen persoon en de revalidatie na een myocardinfarct, en dat in tegenstelling tot wat men zou kunnen verwachten.
 • De respiratoire functie. Sauna zou dus heilzaam kunnen zijn voor astmapatiënten en mensen die last hebben van chronische bronchitis.
 • De inflammatoire reumatische aandoeningen (artrose, reumatoïde polyartritis), gewrichtspijn, spierspanningen en fibromyalgie.
 • Sommige huidaandoeningen zoals psoriasis (sauna droogt de huid niet uit). Het overmatig zweten zou daarentegen een verergering kunnen veroorzaken van sommige gevallen van eczema of van atopische dermatitis.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 08/11/2016
Origineel artikel geschreven door op 20/12/2011

Bronnen: Association française de sauna (Franse saunavereniging); Duboc J.P., Point de vue du médecin français. Thèse de Doctorat en Médecine (Standpunt van de Franse arts, doctoraatsverhandeling), Montpellier, juni 1994; Demoulin G., Le sauna: paix, détente, bien-être (Sauna: rust, ontspanning, welzijn), uitg. H. Pinson, Les Sables d’Olonne.

Vindt u het artikel interessant?