PUBLICITÉ

Is alcohol een placebo?

Article créé le 27/03/2012 - 12h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/03/2012 - 12h00
-A +A

Niemand twijfelt eraan dat je ook zonder alcohol een feestje kunt bouwen en je geweldig kunt amuseren. Maar kan het echt dat je je lichtjes aangeschoten voelt zonder ook maar een druppel alcohol binnen te hebben? Volgens sommige studies wel.

PUB

Fuiven met of zonder alcohol, geen enkel verschil?

Dit interessante experiment was een gezamenlijk initiatief  van een Leuvense faculteitskring en de Druglijn, een vereniging die strijdt tegen alcohol- en drugverslaving. Beide organisaties nodigden studenten uit op een avondje met gratis bier. Ze vertelden er wel niet bij dat het bier alcoholvrij was. Resultaat: een heel geslaagde avond, en studenten die verbaasd reageerden toen ze hoorden dat ze niet één molecule ethanol (het actieve bestanddeel in alcohol) binnen hadden. Ze dachten namelijk bij zichzelf de symptomen van dronkenschap te hebben waargenomen die meestal optreden op een avondje uit waar het aantal achterovergeslagen glazen niet geteld wordt.

 

Andere experimenten rond alcohol

Het voorval is veelzeggend, maar de resultaten zijn niet echt een verrassing. Uit vroegere en diepgaandere experimenten is al gebleken dat de invloed van alcohol op ons gedrag grotendeels voortkomt uit autosuggestie en zelfs uit het placebo-effect. In 2003 gaven onderzoekers bijvoorbeeld een groep vrijwilligers tonic te drinken. De helft van de vrijwilligers zag evenwel hoe er aan de tonic een heldere vloeistof werd toegevoegd. Die vloeistof werd uit flessen wodka geschonken maar was in werkelijkheid gewoon tonic zonder luchtbellen. De rand van de glazen werd ingewreven met limoen die vooraf in wodka was gedrenkt, zodat de geur er wel degelijk was. 50% van de deelnemers was er dus van overtuigd een sterk alcoholische drank te hebben gekregen. Achteraf werden ze onderworpen aan geheugentests en metingen die nagingen in hoeverre ze bij hun mening bleven als men ze van iets anders probeerde te overtuigen. Ze scoorden daarin veel slechter dan hun vrienden die ervan uitgingen enkel tonic te hebben gedronken.

 

Billet initialement publié le 27/03/2012 - 12h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 27/03/2012 - 12h00
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ