PUBLICITÉ

Is afslanken door elektrostimulatie utopie?

Geüpdatet door Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste op 01/10/2012 - 11h30
-A +A

Iedereen heeft vast eens gehoord van de buikriem met elektrostimulatie, die vooral door telewinkels wordt geprezen.

Zulke riemen zouden ons een droomfiguur bezorgen, maar doen ze ons echt vermageren? En zijn ze wel zo onschuldig als het lijkt?

PUB

Hoe werkt de riem met elektrostimulatie?

De toestellen die u 'trainen zonder inspanning' gebruiken een vrij eenvoudig elektrostimulatieprincipe. Via elektroden op de huid komt een zwakke elektrische stroom in de spiervezels terecht. Die stroom laat uw spieren werken. Na elke impuls zou de spier samentrekken en geleidelijk sterker worden. Zou, want in de realiteit werken deze niet-medische elektrostimulatoren helemaal anders.

Waarom slank ik niet af met elektrostimulatie?

Niet-medische elektrostimulatie komt zijn afslankingsbeloftes niet na:

  • In geval van overgewicht raken de elektrische impulsen gewoonweg niet door het huidweefsel en de vetlaag. Ze bereiken dus de spierweefsels niet.
  • Om calorieën te verbranden en dus te vermageren, is het belangrijk dat u een maximaal aantal spieren tegelijk laat werken. De toestellen met elektrostimulatie werken slechts op een spier per keer: een toestel met twee paar elektroden kan dus maximaal twee spieren tegelijk stimuleren.
  • De toestellen met elektrostimulatie op de markt tonen een stroomfrequentie van 7 à 8 Hz, terwijl een spier pas echt kan werken bij een frequentie van minimaal 37 Hz. Bovendien moet een spier 4 tot 7 seconden samentrekken om doeltreffend te zijn, wat verre van het geval is bij bijvoorbeeld een buikriem.

De toestellen met elektrostimulatie die zonder medisch toezicht verkocht worden, zijn ondoeltreffend. Ze kunnen bovendien gevaarlijk zijn. Bij ondoordacht gebruik en zonder medische of kinesitherapeutische begeleiding kunnen deze toestellen spier- of huidproblemen veroorzaken, zoals brandwonden.

Initialement publié par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Stéphanie Koplowicz, gezondheidsjournaliste le 01/10/2012 - 11h30

Didier Lanneau, sportkinesitherapeut, www.dlanneau.be.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ