• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  6 mening
 • Getuigenissen (0)

Introductie van gluten: bij baby's tussen vier en zes maanden

Introductie van gluten: bij baby's tussen vier en zes maanden

Baby's mogen onder de vier maanden en boven de zeven maanden niet in contact komen met gluten, anders lopen ze wellicht meer risico op coeliakie...

Coeliakie: een levenslang dieet

Coeliakie is eigenlijk een late uiting van glutenallergie. Gluten is een eiwit dat gewoonlijk in verschillende vormen aanwezig is in vijf soorten granen: tarwe, rogge, spelt, gerst en haver.

De ziekte treft de dunne darm en wordt gekenmerkt door een chronische ontsteking van de darmwand. Ze begint meestal in de kindertijd, met buikpijn, diarree, malabsorptie en voedingstekorten. Als de ziekte vastgesteld wordt, moet de patiënt bijna heel zijn leven lang een glutenvrij dieet volgen. Dat is weliswaar zeer lastig, maar essentieel, vooral om het risico op darmkanker te voorkomen.

Ook al heeft coeliakie gedeeltelijk een genetische oorzaak, andere factoren spelen eveneens een rol, waaronder voeding. Eén ervan is baby's te snel niet-glutenvrije granen geven.

Ideaal: tussen vier en zes maanden

Uit een nieuwe studie blijkt dat het wellicht interessant zou zijn om de introductie van brood en "normale" graanproducten in de voeding van de baby niet te laat uit te stellen, vooral als hij risico loopt op coeliakie.

Onderzoekers aan de Universiteit van Colorado in Denver volgden gedurende ongeveer vijf jaar 1.560 kinderen met risico op coeliakie, een diagnose die gesteld wordt op basis van sommige genen of type 1-diabetes, een tweede risicofactor.

De studie concludeert dat de periode waarin jonge kinderen voor het eerst gluten krijgen toegediend, beslissend is voor het ontstaan van de ziekte. Gebeurt dat te vroeg of te laat, dan stijgt het risico.

Zo lopen kinderen die onder de drie maanden producten hebben gekregen die tarwe, gerst of rogge (en dus gluten) bevatten, vijf keer meer kans om een paar jaar later de ziekte te krijgen dan kinderen die diezelfde producten voor het eerst op hun bord krijgen tussen vier en zes maanden.

Ook kinderen die tot hun zevende maand geen gluten hebben gekregen, lopen meer risico (ook al is het verwaarloosbaar) op coeliakie.

Het is dan ook beter om de huidige aanbevelingen te volgen, geduld te oefenen en baby's geleidelijk brood en granen (met gluten) voor te schotelen vanaf vier maanden. Tegelijk moet u er rekening mee houden dat op die leeftijd de ideale voeding melk is, liefst moedermelk.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2016
Origineel artikel geschreven door op 07/06/2005

Bronnen: World J Gastroenterol. 2010 April 28; JAMA. 2005; 293:2343-2351.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Zuigelingenmelk en opvolgvoeding

 • Zuigelingenmelk, melk eerste leeftijd, melk tweede leeftijd en zelfs melk derde leeftijd, zuigelingenmelk, opvolg- of ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating