Interview: Slanke lijn, een geheim om bij uzelf te ontdekken

Gepubliceerd op 27/05/2003 - 00h00
-A +A

Wie zei ook weer "vermageren is afzien"? Volgens Patricia Riveccio, auteur van "Mincir plaisir", is het de hoogste tijd om zich te verzetten tegen de tirannie van de calorietabellen en de "zoetjes". Artsen, psychologen en kinesisten zijn het roerend eens in dit boek: als het om vermageren gaat, is amateurisme compleet uit den boze! Het geheim om te slagen: uzelf goed kennen en op zoek gaan naar duurzame oplossingen in uzelf, niet buiten uzelf.

PUB

e-gezondheid: Kunt u ons de belangrijkste geheimen onthullen om duurzaam af te slanken?

Patricia Riveccio: Het belangrijkste geheim is je eigen lichaam kennen. Dat lijkt zeer eenvoudig, maar als we zien wat "dieetkandidaten" hun lichaam allemaal aandoen, kunnen we alleen maar vaststellen dat men zich nog altijd niet bewust is van dit essentiële gegeven. Wie stelt zich de vraag of al die lightproducten wel goed zijn voor zijn lichaam, hoe hij die of die olie het best gebruikt, wat hij gaat doen met die of die yoghurt, hoe slecht tussendoortjes wel zijn? Tweede geheim: het is absoluut ONMOGELIJK om tegelijk snel en goed te vermageren. Hoe sneller je vermagert, hoe sneller je weer aankomt. Dat is logisch en ondertussen allang bewezen. Vandaar dat alle diëten gebannen moeten worden: de enige oplossing is z'n eetpatroon blijvend veranderen in plaats van een tijdelijk "programma" te volgen. Laatste essentieel punt: genieten. Ruwweg zouden we kunnen stellen dat mensen verdikken omdat ze niet langer met plezier eten en geen hongergevoel meer ervaren. Ze eten om tal van andere redenen dan honger (echte honger welteverstaan, geen dwanggedrag of trek), wat uiteraard onlogisch is. Het komt er dan op aan opnieuw honger te leren krijgen, trek te krijgen in eten, te genieten van de geur van een stuk gebraad of warm brood en geen schuldgevoelens te hebben als men geniet van een lekkere maaltijd! Wie wil afslanken, moet een pakt sluiten met zichzelf en mag niet vergeten dat het lichaam waarop hij roofbouw pleegt door zich eerst alles te ontzeggen en nadien soms te vreten dat het een lust is, zijn éigen lichaam is!

e-gezondheid: Waarin verschilt uw boek van de andere boeken over dit onderwerp, die allerlei recepten en trucs aanprijzen om te vermageren?

Patricia Riveccio: Mijn boek is het resultaat van een boeiend onderzoek dat heel wat misvattingen over voeding uit de wereld helpt. We pakken niet uit met calorietabellen - de meeste boeken over vermageren staan er vol van - omdat vaststaat dat calorieën echt niet het probleem zijn. Leuzen als "doe zoals ik en u zult 40 kg kwijtraken" zult u hier niet vinden. Goed, dergelijke recepten kunnen misschien tijdelijk gewerkt hebben bij deze goeroes (bekijk de foto's van Demis Roussos, Paul Loup Sulitzer en andere beroemdheden vandaag!!!), maar u bent hén niet! Trouwens, als u weer net zoveel wilt aankomen als zij, doe dan gerust… Verder leggen we uit waarom melkproducten niet noodzakelijk zijn en zelfs tot overgewicht kunnen leiden, en waarom mensen soms (vaak) juist meer moeten eten als ze willen vermageren. Het komt erop aan het geschikte vermageringssupplement te kiezen in plaats van zomaar het nieuwste product uit te proberen. De lezer verneemt ook waarom je van maandstonden, vervuiling en slapeloosheid verdikt, en welke invloed vitamines en mineralen hebben op overgewicht. Kortom, we laten de lezer een verkenningstocht maken in zijn eigen lichaam, om hem ertoe aan te zetten een eigen oplossing te kiezen, want alleen die heeft kans op succes. In "Mincir plaisir" prijzen we geen wonderdieet aan, geen recepten zoals "5 kg verliezen in één week tijd". Wél reiken we de lezer de nodige kennis aan om inzicht te krijgen in zijn lichaam en zelf te beslissen over de beste oplossing. We willen hem vooral niet langer afhankelijk maken van de valse, snelwerkende mirakeloplossingen die sinds jaar en dag aangeprezen worden. Titels als "In geen tijd afslanken" zult u niet terugvinden in de inhoudstafel. Nadenken en zorg dragen voor zijn lichaam: daar gaat het om!

Gepubliceerd op 27/05/2003 - 00h00 Patricia Riveccio is journaliste en gespecialiseerd in gezondheid en fitheid. Ze is de auteur van 'Mincir Plaisir' (uitgeverij Leduc S., uitgeversprijs 13,90 euro) en schreef samen met dr. Daniel Sister ook 'Ménopause' en 'Maigrir sans faim', verschenen bij uitgeverij Trajectoires.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Slanke lijn-tips! Gepubliceerd op 17/03/2017 - 10h36

We kennen talrijke voedingsmiddelen die kunnen helpen om te vermageren. Maar soms is de juiste voedingskeuze maken nog ontoereikend om de overtollige kilo's kwijt te spelen. Hieronder volgen een aantal gewoonten die uw dieet doeltreffender kunnen mak...

5:2 dieet: zoveelste charlatanerie of duurzame afslankmethode? Gepubliceerd op 14/01/2014 - 10h45

Het Vastendieet , ook bekend als het 5:2 dieet , maakt in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten al maanden furore. Nu verovert het ook onze contreien. Het werkt als volgt: u mag 5 dagen onbeperkt eten en 2 dagen moet u de broeksriem aantrekken.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand ... Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Achter de term "lichaamsbeeld" gaat een groot mysterie schuil. Tussen het beeld dat de anderen van ons hebben, ons zelfbeeld en het beeld dat we bewonderen of haten in de spiegel of op een foto, gaapt soms een diepe kloof. Je zou zowaar gaan denken d...

Meer artikels