Interview: Seksualiteit onder strenge bewaking

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00
-A +A

Seksualiteit blijft evolueren, en ook de zeden veranderen voortdurend. Zo is sprake van nieuwe seksuele gedragingen. Gaan die in de richting van seksuele liberalisering? Volgens prof. Paul Bensoussan (een Franse psychiater) moeten we realistisch blijven: 'Seksualiteit blijft ondanks alles onder strenge bewaking'.

PUB

Prof. Paul Bensoussan: De schijnbare permissiviteit die in onze samenleving heerst, mag niet doen vergeten dat seksueel gedrag, ook het meest "losbandige" en experimentele, om zo te zeggen onder strenge bewaking blijft. Het voyeurisme van de media stimuleert het huidige exhibitionisme, sommige taboes zijn verminderd (ik denk aan homoseksualiteit, vroeger een seksueel misdrijf en nadien als een vorm van perversie beschouwd), en er ontstaan nieuwe gedragswijzen, als symbool van de "moderniteit" (biseksualiteit, partnerruil, softe SM, …). Toch lijkt dit alles me uiterst gecodificeerd en strak, en je moet wel erg naïef zijn om te concluderen dat deze evolutie van een seksuele liberalisering getuigt. Wel versterkt de diversificatie van het seksueel gedrag één van de krachtigste motors van de erotiek: nieuwsgierigheid. Dankzij die evolutie hebben heel wat koppels die vroeger een weinig opwindend seksleven hadden, zich met minder of meer geluk en doorzettingsvermogen aan erotische fantasieën gewaagd waaraan ze vroeger gewoon niet hadden durven te denken.

e-gezondheid: Wat kunnen we daarmee aanvangen voor onze eigen seksualiteit?

Prof. Paul Bensoussan: Het zou een vergissing zijn om ons blindelings te laten leiden door de fantasieën die de media ons voorspiegelen. Niets moet, alles mag, en alles blijft mogelijk. Zelfverwerkelijking is niet alleen een kwestie van durven te experimenteren, maar kan er ook in bestaan niet mee te doen met bepaalde seksuele modetrends en je eigen seksuele gewoonten niet zomaar overboord te gooien omdat ze als ouderwets bestempeld worden. De seksuele ontplooiing van een individu of het erotisch potentieel van een koppel mogen niet "gemeten" worden op basis van hun diversiteit of van de mate waarin ze beantwoorden aan een norm… of de afwezigheid ervan!

e-gezondheid: Denkt u dat er ooit sprake kan zijn van seksuele liberalisering, of zal ons seksleven altijd in een strak keurslijf blijven zitten, ondanks alle schijn?

Prof. Paul Bensoussan: Kerk en Staat hebben altijd een soort greep willen hebben op het individu, zeker als het om seksualiteit gaat. En met reden, want het overleven van de mensheid en dus de maatschappij hing daar sterk van af. We zijn er wel in die zin op vooruitgegaan dat seks en voortplanting losgekoppeld worden van elkaar. Bovendien is de "greep" van de overheid op ons seksleven losser geworden dankzij bepaalde psychosociale en psychojuridische evoluties. Denken we maar aan de invoering van het PACS (Pacte Civil de Solidarité, de Franse tegenhanger van het samenlevingscontract voor holebi's, nvdr): dat zou 20 jaar geleden nog ondenkbaar geweest zijn. Het komende debat over ouderschap van homoparen is een andere kwestie. Op sommige punten zijn we er onbetwistbaar op vooruitgegaan, maar op andere punten is er weer een terugval. Zo is de moralisering van seksualiteit vervangen door de "juridisering" (bv. het eenzijdige victimologisch perspectief van waaruit alles bekeken wordt), een trend die versterkt wordt door de medische wereld en de psychologie. Seksuele misdrijven zijn vandaag één van de strengst veroordeelde en bestrafte delicten, en heel wat gedragsvormen die vroeger toegelaten werden, worden nu als crimineel beschouwd (de veroordeling van klanten van prostituees, het feit dat een "ongewenste seksuele intentie" op het werk als een vorm van seksueel lastigvallen wordt beschouwd, enz.). Ik blijf dus sceptisch, om niet te zeggen realistisch: seksueel gedrag zal nog lange tijd "onder strenge bewaking" blijven.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/09/2003 - 00h00 * Prof. Paul Bensoussan is psychiater, klinisch seksuoloog en expert bij het Hof van Beroep van Versailles (Frankrijk). Hij doceert ook gerechtelijk-geneeskundige seksuologie aan de universiteit.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Seksualiteit: zeven vragen over seksuele fantasieën Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Seksuele fantasieën maken deel uit van de erotische verbeeldingswereld. Het is een creatie van de geest waaruit seksuele opwinding kan voortkomen, een erotische gedachte of een erotisch beeld dus dat inwerkt op het lichaam. Seksuele fantasieën zijn z...

Meer artikels