Interview: Sea, sex and Fun

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/06/2003 - 00h00
-A +A

Sea, sex and Fun: een leuke titel van een boek vol getuigenissen van jongvolwassenen tussen 25 en 35 jaar over hun seksualiteit. De Franse auteurs, Géraldine Adam en Anne Dufour, ondervroegen namelijk meer dan 200 mannen en vrouwen, en gingen daarbij geen enkele vraag uit de weg.

PUB

e-gezondheid: U was verrast door de vrankheid waarmee de jongeren antwoordden en door hun totaal gebrek aan schuldgevoelens. U spreekt in dit verband van de eerste echt vrije generatie. Wat onderscheidt deze jongeren van hun ouders, die - laten we dat niet vergeten - mei 68-ers waren?Dr. Catherine Solano: Deze jongeren groeiden niet op met taboes. Uit hun getuigenissen blijkt dat ze geen limieten hebben. Alles mag, alles kan voor hen, en ze vinden geen enkele vorm van seksueel gedrag a priori laakbaar of negatief. Hun leidmotief voor seks luidt: "Ik heb er niet noodzakelijk zin in, maar zal het misschien toch ooit es proberen, om niet af te gaan." Die reactie komt bijvoorbeeld bijna systematisch terug als het om trioseks gaat. Zeer revelerend is dat iedereen in deze leeftijdsgroep het recht op anders-zijn erkent: iedereen mag leven zoals hij wil, zonder daarvoor veroordeeld te worden. Uit de getuigenissen blijkt een enorm respect voor de ander, ook al is hij radicaal verschillend. Bij hun ouders, die mei 68 hebben meegemaakt, lagen de zaken anders. Ze wilden volop experimenteren, omdat ze bevrijd waren van een last. Alles wat tot dan toe verboden was, kon ineens wél!

e-gezondheid: U zegt dat deze jongeren zeer tolerant zijn, en tegelijk dat het wegvallen van taboes hun gevoelens kan doen afstompen. Is dat niet tegenstrijdig? Dr. Catherine Solano: Helemaal niet. Taboes vragen precies om doorbroken te worden. Grenzen hebben iets spannends en wekken verlangen op. Verlangen groeit immers uit frustraties. En hoe sterker het verlangen, hoe krachtiger de gevoelens. Als alles mag, bestaat de neiging om steeds maar verder te gaan, om toch maar sterke sensaties te beleven. Dat is echter een verkeerde instelling, want het zijn emoties en gevoelens die de sterkste sensaties verschaffen, niet al dat wilde geëxperimenteer.

e-gezondheid: Jongeren durven weliswaar alles te zeggen, maar spreken toch weinig over liefde. Weinig "Love", zegt u. Moeten we daar nog één of zelfs meer generaties op wachten? Of moet u hun opnieuw de vraag stellen in een ander boek? Dr. Catherine Solano: Ik denk dat we niet lang meer zullen moeten wachten om jongeren te horen praten over liefde en gevoelens. Volgens mij is er een terugkeerbeweging aan de gang. Men heeft zo stilaan genoeg van het te pas en ten onpas etaleren van seks. En deze schitterende trendbreuk is vandaag vooral te denken aan de mannen. Ze durven eindelijk over hun gevoelens te praten en zich kwetsbaar op te stellen. Dat is een zeer belangrijke stap vooruit, even belangrijk als de bevrijding van de vrouw, vind ik. De mannen zijn zich momenteel emotioneel aan het bevrijden…

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 10/06/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Interview: de geheimen van genot Geüpdatet op 06/05/2003 - 00h00

Genot in de liefde is iets waar vandaag iedereen aanspraak op maakt. Maar om daarin te slagen, zijn er een aantal voorwaarden: tijd, leren en... gevoelens! Voor alles wat tot genot leidt, te ontcijferen, hebben seksuologen dr. Catherine Solano en dr....

Gaan seks en sport samen? Gepubliceerd op 25/03/2015 - 09h24

Onderzoekers houden zich soms bezig met vragen die overbodig lijken. De invloed van seks op sportprestaties is er zo één Is seks voor de sport goed voor de prestaties?

Meer artikels