• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Interview: hou uw kinderen uit de zon!

Interview: hou uw kinderen uit de zon! Lichtzinnig? Onvoorzichtig? Slecht geïnformeerd? Hoe dan ook, we stellen onze kinderen steeds meer bloot aan de zon. Op termijn leidt dat tot twee keer meer melanomen - de gevaarlijkste huidkankers - en meer gevallen van cataract. We hadden hierover een gesprek met professor Jean-Francois Doré, onderzoeksdirecteur bij het INSERM en specialist in de gezondheidseffecten van de zon.

e-gezondheid: U lijkt ongerust over de toename van het aantal huidkankers. Wat kunt u ons vertellen over de evolutie van het gedrag van de ouders die u bestudeert?

Prof. Jean-Francois Doré: Het gedrag tegenover de zon is in 40 jaar tijd veranderd: bruin zijn is in, en het aantal strandvakanties neemt toe, dus komen we automatisch veel meer in de zon dan vroeger. Het aantal huidkankers stijgt echter navenant. Het probleem vandaag is dat we zonnecrèmes precies gebruiken om nog langer en op elk moment van de dag in de zon te kunnen blijven. Uit enquêtes blijkt dat waarschuwingsboodschappen weliswaar hun doelgroep bereiken, maar dat de mensen er hun gedrag niet door veranderen.

e-gezondheid: Betekent dit dat zonnecrèmes niet doeltreffend zijn?

Prof. Jean-Francois Doré: Nee, ze zijn wel degelijk doeltreffend, maar dan wel tegen zonnebrand, niet tegen alle huidkankerrisico's. Een crème gebruiken is niet de enige goede methode. Zich beschermen tegen de zon vergt een totale aanpak met een hele reeks regels die moeten worden nageleefd: niet in de zon komen tussen 12 en 16 uur, aangepaste kleding, een zonnebril en een hoed dragen, en uiteraard zonnecrème gebruiken. Want ook een al mooi getaande huid blijft even kwetsbaar.

Artikel gepubliceerd door op 19/08/2003

Vindt u het artikel interessant?