Interview: Hoe ontstaat tabaksverslaving?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00
-A +A

Nee, het boek van Suzy Soumaille* is niet de zoveelste gids om te leren stop-pen met roken, maar veeleer een bron van informatie over hoe verslaving ontstaat, de strategieën die de tabaksindustrie hanteert om nieuwe slachtof-fers te maken en een reeks getuigenissen waardoor de lezer zich sterk kan identificeren met het onderwerp.

PUB

e-gezondheid: Is tabaksverslaving vergelijkbaar met alle andere vormen van drugsverslaving? Heeft ze specifieke kenmerken?

Suzy Soumaille: Net als andere drugs activeert nicotine het "beloningscircuit" in de rechter hersenhelft. Genot in minder dan tien seconden, wie biedt meer? Gezien de snelheid waarmee ze de hersenen bereikt, is nicotine ook één van de snelst verslavende stoffen. En ook al is ze minder krachtig dan cocaïne, ze compenseert dit doordat ze veel vaker kan worden toegediend op korte tijd. Sommigen spreken dan ook van de sigaret als een nicotinespuit. De sigaret is inderdaad de doeltreffendste manier om nicotine toe te dienen, want nicotine wordt beter opgenomen door de longcirculatie dan via het bloed en de huid.

e-gezondheid: Hoe zouden de strategieën van de tabaksindustrie om nieuwe consumenten te strikken, kunnen worden ontweken?

Suzy Soumaille: Tabaksreclame is te duchten, want ze wordt gelinkt aan positieve waarden zoals het imago van een vedette, een moment van ontspanning of de beoefening van een extreme sport. Vandaar dat het verbod op reclame voor en promotie van tabaksproducten één van de doeltreffende manieren is om jongeren af te houden van roken. Een andere lonende aanpak: het gevoel van vrijheid dat jongeren menen te ervaren als ze roken, relativeren, door hun te laten zien dat ze eigenlijk gemanipuleerd worden door de tabaksindustrie. Negatieve reclame en andere "waarheids-campagnes" hebben het voordeel dat ze de jongeren rechtstreeks aanspreken - jongeren zijn immers weinig gevoelig voor het gemoraliseer van volwassenen - en hun natuurlijke neiging tot revolteren aanscherpen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 17/02/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Roken: de eerste sigaret is de ergste! Geüpdatet op 25/07/2006 - 00h00

Je hoort regelmatig zeggen dat je een kind van het roken kunt afhouden door het zijn eerste sigaret alleen te laten roken, zonder zijn vrienden. Hij zal dan inzien hoe slecht het is. Dat is een echte valstrik!

Wat te denken over de elektronische sigaret? Geüpdatet op 10/06/2013 - 15h37

Er is al heel wat inkt gevloeid over de elektronische sigaret. Sommige gebruikers zijn er heel tevreden over en hebben zo van de ene dag op de andere kunnen stoppen met roken, zonder enig ontwenningsverschijnsel. Maar de overheid is veel minder entho...

Dampen: hoe stoppen met de elektronische sigaret? Geüpdatet op 06/02/2015 - 12h45

U bent gestopt met roken dankzij de elektronische sigaret. Maar nu wilt u ook stoppen met het dampen zelf. Een wijze beslissing, maar let erop dat u niet in de val loopt en door met de elektronische sigaret te willen stoppen opnieuw begint te roken....

Meer artikels