• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Interview: 25 jaar diabetes, dubbele transplantatie

Interview: 25 jaar diabetes, dubbele transplantatie Alain Dorléans is al 25 jaar diabetespatiënt en onderging onlangs een pancreas- en niertransplantatie. Hij ontwierp een website om andere diabetespatiënten te informeren en te helpen met zijn ervaring.

e-gezondheid: Kunt u even bondig uw verhaal doen?

Alain Dorléans: Het is allemaal begonnen op 23 juli 1975, tijdens een banaal doktersbezoek op het werk. De arts stelde vast dat ik diabetes had, meteen het begin van een hele hoop miserie, te beginnen met één injectie per dag gedurende ongeveer tien jaar. Ik nam mijn ziekte nogal licht op en wilde er niets over horen. Ik ging echter zienderogen achteruit, terwijl de dosissen insuline voortdurend stegen. Aanvankelijk had ik slechts één inspuiting nodig per dag, maar dat steeg algauw tot twee, drie, vier en vijf injecties. Ik kreeg immers op elk uur van de dag hypoglykemieaanvallen, op straat, in de supermarkt en uiteindelijk zelfs in de auto.

e-gezondheid: Wanneer besloot u uiteindelijk om een transplantatie te laten uitvoeren?

Alain Dorléans: In 25 jaar tijd ben ik meer dan 200 keer in een coma gevallen. Telkens werd ik met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar ik behandeld werd. Mijn uiteindelijke beslissing kwam er na een auto-ongeval dat fataal had kunnen aflopen, niet alleen voor mij, maar ook voor de personen die naast mij reden (hoewel ik drie keer over kop ging, vielen er geen gewonden, want gelukkig konden de andere auto's vertragen). Ik vertelde het voorval aan mijn nefroloog, en die raadde me aan om me in te schrijven op een wachtlijst voor een pancreas- en een niertransplantatie. Ik kwam in februari op de wachtlijst en kreeg mijn dubbele transplantatie in oktober van hetzelfde jaar.

Artikel gepubliceerd door op 21/10/2003

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten