Interview: 25 jaar diabetes, dubbele transplantatie

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00
-A +A

Alain Dorléans is al 25 jaar diabetespatiënt en onderging onlangs een pancreas- en niertransplantatie. Hij ontwierp een website om andere diabetespatiënten te informeren en te helpen met zijn ervaring.

PUB

e-gezondheid: Kunt u even bondig uw verhaal doen?

Alain Dorléans: Het is allemaal begonnen op 23 juli 1975, tijdens een banaal doktersbezoek op het werk. De arts stelde vast dat ik diabetes had, meteen het begin van een hele hoop miserie, te beginnen met één injectie per dag gedurende ongeveer tien jaar. Ik nam mijn ziekte nogal licht op en wilde er niets over horen. Ik ging echter zienderogen achteruit, terwijl de dosissen insuline voortdurend stegen. Aanvankelijk had ik slechts één inspuiting nodig per dag, maar dat steeg algauw tot twee, drie, vier en vijf injecties. Ik kreeg immers op elk uur van de dag hypoglykemieaanvallen, op straat, in de supermarkt en uiteindelijk zelfs in de auto.

e-gezondheid: Wanneer besloot u uiteindelijk om een transplantatie te laten uitvoeren?

Alain Dorléans: In 25 jaar tijd ben ik meer dan 200 keer in een coma gevallen. Telkens werd ik met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht waar ik behandeld werd. Mijn uiteindelijke beslissing kwam er na een auto-ongeval dat fataal had kunnen aflopen, niet alleen voor mij, maar ook voor de personen die naast mij reden (hoewel ik drie keer over kop ging, vielen er geen gewonden, want gelukkig konden de andere auto's vertragen). Ik vertelde het voorval aan mijn nefroloog, en die raadde me aan om me in te schrijven op een wachtlijst voor een pancreas- en een niertransplantatie. Ik kwam in februari op de wachtlijst en kreeg mijn dubbele transplantatie in oktober van hetzelfde jaar.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/10/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een hart zonder hartslag Geüpdatet op 30/01/2007 - 00h00

Een 65-jarige man uit Québec met een ernstige vorm van hartinsufficiëntie verkeert nu in uitstekende conditie. Niet omdat hij een harttransplantatie kreeg, maar wel een mechanisch hart. Het pompje dat op batterijen werkt, zorgt voor een continue bloe...

Ik heb borstkanker gehad, en dan? Geüpdatet op 13/01/2014 - 10h50

Op een dag werd ik geconfronteerd met borstkanker, iets wat in België elk jaar bijna 10.000 vrouwen overkomt. Het was geen leuke periode, maar ik ben er goed uitgekomen en vandaag, dertien jaar later, voel ik me prima! Dit is het dagboek van mijn bor...

Meer artikels