Interstitiële cystitis: heel zeldzaam, maar een heuse handicap

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 09/03/2016 - 15h49
-A +A

PUB

Symptomen en de weerslag ervan

De symptomen variëren van patiënt tot patiënt. Ze kunnen het leven behoorlijk bemoeilijken, in mindere of meerdere mate. In de meest ernstige gevallen moet de patiënt om het kwartier plassen, zowel overdag als 's nachts en wordt de chronische pijn alleen beter met pijnstillers zoals morfine. De constante plasaandrang wordt veroorzaakt door de pijn die op een paar minuten tijd onverdraaglijk kan worden en die alleen overgaat door te plassen. Seksuele betrekkingen zijn vaak heel pijnlijk en soms onmogelijk.
Er is een 'klassieke' vorm van de ziekte met zweren (het ulcus van Hunner) en een minder ernstige vorm die niet evolueert naar de zwerenfase. Maar in alle gevallen gaat de aandoening gepaard met het afwisselend optreden van crisissen en remissies.
De noodzaak om altijd een toilet in de buurt te hebben, maakt dat patiënten het huis haast niet meer durven verlaten. De psychologische en sociale impact van de ziekte is aanzienlijk, vooral in de meest ernstige gevallen. Het gevaar van isolatie is reëel en de levenskwaliteit laat dan op z'n minst gezegd te wensen over.

De behandelingen

Omdat de oorzaak van de ziekte niet gekend is, is er geen behandeling die tot genezing leidt. Sommige behandelingen kunnen in bepaalde gevallen verlichting bieden gedurende min of meer lange termijn:
hydrodistenties van de blaas, herstel van de glycoproteïnenlaag, antihistaminica, enz. Chirurgische ingrepen worden pas in laatste instantie uitgevoerd. Een pijnbehandeling is in de meeste gevallen noodzakelijk. Een aangepast dieet kan heel hulpvol zijn.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 01/05/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 09/03/2016 - 15h49
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB