• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Internetgebruikers: let op uw bloeddruk…

Artikel gepubliceerd door op 11/05/2016


Internetgebruikers: let op uw bloeddruk…

Een video op internet laten afspelen, het komt almaar vaker voor. De websites die alleen nog maar geschreven content aanbieden, zijn bijna op een hand te tellen. Maar wees voorzichtig: een video laten afspelen kan gevolgen hebben voor de gezondheid…

Een video die stokt, is zenuwslopend

Iedereen die al eens een video bekijkt op internet, weet het. Maar het is nu ook wetenschappelijk  bewezen: video’s hebben een impact op onze fysiologische toestand. Een lichte opwinding op het moment dat we de video laten lopen, dat is logisch. Maar als de video tegenwerkt en niet begint te lopen, neemt onze stress evenredig toe. En als de video midden in het afspelen stilvalt,  is het nog erger: dan doet een stresspiek onze hartslag stijgen…

Deze studie is niet heel betrouwbaar: ze is uitgevoerd door een merk van draagbare telefoons, niet door een medisch team dus. Maar hebben we eigenlijk een studie nodig om te weten dat onze stress toeneemt als we in het alledaagse leven botsen op praktische perikelen?

 

Al die momentjes van stress die niet echt hoeven

Als we de studie in kwestie hier toch aanhalen, dan is het omdat het een gelegenheid is om eens te denken aan al die kortstondige momenten van stress die we als een logisch gevolg van ons moderne en internetverbonden leven aanvaarden. Terwijl ze in werkelijkheid veel minder belangrijk zijn dan we denken. De smartphones zijn de grote boosdoener. De automatische boodschappen zijn bijvoorbeeld permanente bronnen van stress die ons uit het zogenaamde echte leven wegrukken en naar het internet loodsen. Wanneer hebben we ze echt nodig? Waarschijnlijk nooit. Laten we ze dan ook vallen - meestal volstaat het gewoon om de opties van de diverse apps aan te passen.

De meeste mensen kunnen nu trouwens surfen waar ze zich ook bevinden, zonder wifi. Dat is soms handig - bijvoorbeeld als u een wegbeschrijving nodig hebt, het uur van de trein, of iets anders. Maar dat wil niet zeggen dat uw telefoon permanent met internet verbonden moet zijn! Zet hem gewoon op als het nodig is.

Er zijn veel dingen die u kunt regelen als u er zich even in verdiept: video’s die  automatisch worden afgespeeld, uw browser die voor u muziek kan uitzenden, enz. De kans is natuurlijk groot dat u uw bloeddruk tijdelijk wat doet stijgen door al die opties te moeten instellen, want het is niet altijd makkelijk om in de menu’s de weg te vinden.  Maar achteraf bent u gerust.

 

Drastische opties

Er is een andere oplossing en die is tegelijk drastische en simpel: zeg uw smartphone vaarwel. Er zijn onder u zeker mensen die het al gedaan hebben, of die gewoon nooit de stap naar de smartphone gezet hebben. Maar voor wie eenmaal ervaren heeft dat de hele wereld in zijn binnenzak zit, is het niet vanzelfsprekend om afstand te doen van zijn smartphone. Als u aarzelt of als uw smartphone u stilaan stress begint te bezorgen, doe dan een of twee dagen de test: laat uw smartphone ’s avonds bewust op het werk liggen of neem hem niet mee als u op weekend gaat. Het resultaat zou u uitsluitsel moeten geven: voelt u zich zonder beter, meer ontspannen of productiever ? Of ervaart u integendeel een reëel gemis? Trek er de conclusies uit die zich opdringen.  

Artikel gepubliceerd door op 11/05/2016

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Stress verhelpen zonder geneesmiddelen

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 21/02/2012 09:28

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Belgen nemen te veel slaaptabletten, kalmeermiddelen en angstremmers Volgens de recentste cijfers – ze dateren wel al van 2008 - zou 15% van de Belgen ouder dan 15 jaar de twee afgelopen weken ...