Internet en gezondheid: professionals nemen het heft in handen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2014 - 13h48
-A +A

Het internet wordt er vaak van beschuldigd een gigantisch forum te zijn waar zomaar de grootste onzin kan worden verspreid. Vandaag zijn professionals echter vastbesloten om het heft in handen te nemen…


PUB

Internet en gezondheidsinformatie: het slechtste of het beste?

Eigenlijk is het correcter om te zeggen: het slechtste EN het beste.

Het grote belang van het internet schuilt in het vrije verkeer van informatie en ideeën.

Op die manier krijgen patiënten toegang tot betrouwbaarder gegevens. Wist u bijvoorbeeld dat u op de site www.pubmed.com de samenvattingen terugvindt van bijna alle gepubliceerde wetenschappelijke studies over alle mogelijke onderwerpen en uit alle wetenschappelijke tijdschriften? En nog volledig gratis ook. De enige voorwaarde is dat u Engels verstaat.

Vrij verkeer van ideeën houdt trouwens ook de mogelijkheid in om in contact te komen met anderen. Vandaar dat het internet zo interessant is voor patiënten. Voor chronisch zieken, pijnpatiënten en/of patiënten met moeilijk te behandelen ziekten is het immers extra belangrijk om niet alleen informatie te kunnen uitwisselen, maar ook gewoon steun te vinden bij lotgenoten.

Maar wie maakt de selectie?
Maar opgelet: toegang tot informatie is niet automatisch positief. Laten we het voorbeeld nemen van pubmed. Niet alle studies die u op de site kunt raadplegen, zijn van dezelfde kwaliteit. Sommige zijn achterhaald, andere zijn onbetrouwbaar of zelfs gewoon uit de lucht gegrepen. Het is dan ook niet evident om een goede selectie te maken.

En contact tussen patiënten mag dan al soms nuttig zijn, het kan evengoed een manier zijn om foute ideeën te verspreiden of bijvoorbeeld een “toegangspoort” zijn voor sekten.

 

Internet is geen informatiebron

Eigenlijk kunnen we het web beter vergelijken met een stad of een dorp. We kunnen er iedereen ontmoeten: deskundige artsen, maar ook slecht geïnformeerde personen of zelfs mensen met slechte bedoelingen. En het is niet vanzelfsprekend om altijd het onderscheid te kunnen maken.
Vandaar de nood aan betrouwbare informatiebronnen. Bij e-gezondheid proberen we daar op onze bescheiden manier toe bij te dragen. Het goede nieuws is dat de gezondheidsprofessionals zelf – artsen, vroedvrouwen, verpleegkundigen… – beslist hebben om de zaak in handen te nemen. Zo vindt u voortaan op Twitter een zeer actieve gemeenschap van zorgverleners.

Diezelfde zorgverleners kunnen voortaan directer in contact komen met hun patiënten, buiten het (nuttige, maar vaak te enge) kader van het traditionele consult. Het Chwapi (Centre Hospitalier de Wallonie picarde, Ziekenhuiscentrum van Picardisch Wallonië) is een initiatief dat binnen dat kader past. Toekomstige ouders kunnen er voortaan op elke eerste dag van de maand chatten met een team van gynaecologen.

U merkt het: het internet is slechts een instrument, een ontmoetingsplaats. De kwaliteit van de informatie die we er terugvinden en van wat we er zelf toe bijdragen, hangt uitsluitend af van onze alertheid en onze motivatie om bij te leren…

Dus: als u nood hebt aan gezondheidsinformatie, aarzel dan niet om te surfen… maar neem tegelijk uw voorzorgen.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2014 - 13h48
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
www.tienerwoorden.be Geüpdatet op 07/10/2003 - 00h00

De vereniging Kinderwoorden.be ontstond op initiatief van gynaecoloog dr. Jacques Jungers, nadat hij tijdens zijn spreekuur werd geconfronteerd met de problemen en het lijden van adolescenten die hij soms zelf nog op de wereld had gezet.

Meer artikels