• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Insulinepompen: van zeer groot nut bij diabetespatiënten

Insulinepompen: van zeer groot nut bij diabetespatiëntenInsulinepompen zijn kleine toestellen die continu een bepaalde hoeveelheid insuline toedienen. Meerdere studies tonen aan dat ze de controle van de glycemie (bloedsuikerspiegel) verbeteren met een lagere dosis insuline. Insulinepompen worden enkel toegepast bij bepaalde patiënten: multipele insuline-injecties blijven per dag de standaardbehandeling.

Type 1 diabetes, vroeger insuline-afhankelijke diabetes genaamd, is een ziekte waarbij de insulineproducerende bètacellen van de alvleesklier (pancreas) worden vernietigd. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de suiker (glucose) in het bloed door de cellen kan worden opgenomen. Als er geen insuline is, blijft de glycemie abnormaal hoog, terwijl de organen zelf ondervoed zijn. Die diabetespatiënten moeten dus levenslang insuline krijgen, meestal in de vorm van injecties.

Een kwestie van evenwicht

Normaal wordt suiker enkel geleverd bij de maaltijden. Maar onze weefsels moeten continu en regelmatig worden gevoed. Daarom slaat de lever na de maaltijden suiker op om deze tussen de maaltijden af te geven, afhankelijk van de behoeften van het lichaam. Als insuline van buiten af wordt toegediend en niet meer door het lichaam zelf wordt geproduceerd, verlopen de twee processen, nl. afgifte van glucose door de lever en secretie van insuline, niet meer synchroon. Daarom worden de insuline-injecties overdag zo verdeeld dat de glycemiewaarden niet te sterk schommelen.

Continue voeding

Sinds kort zijn insulinepompen beschikbaar. Een insulinepomp heeft de vorm van een doosje dat een insulinereservoir bevat waarmee automatisch en continu kleine doses insuline kunnen worden toegediend. De insuline wordt met een kathetertje subcutaan toegediend. Een insulinepomp kan gemakkelijk worden meegedragen en biedt diabetespatiënten de mogelijkheid een bijna "normaal" leven te leiden.Vergelijkende studies hebben aangetoond dat een insulinepomp betere resultaten geeft dan herhaalde injecties, ook al worden die optimaal aangepast aan de patiënt. De glycemie is immers beter onder controle met een insulinepomp. Bovendien blijkt de patiënt dan minder insuline nodig te hebben.

Artikel gepubliceerd door op 06/05/2002

Bronnen: Conrad S.C. et al. Journal of Pediatry 2002; 140: 235-240. Pickup J. British Medical Journal 2002; vol. 324: 705-708 (http://www.bmj.com/cgi/content/abridged/324/7339/705)

Vindt u het artikel interessant?