• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

Ingeslikte voorwerpen verwijderen via endoscopie

Ingeslikte voorwerpen verwijderen via endoscopie

Kleine kinderen brengen alles naar hun mond en soms gebeurt er een ongeluk: een of ander voorwerp wordt ingeslikt. Sommige van die ingeslikte voorwerpen sluiten een doorgang af, andere kunnen snijwonden veroorzaken en soms kunnen ze ook giftig zijn. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval met knoopcelbatterijen. Tegenwoordig is een spoedbehandeling mogelijk zonder chirurgie, zonder het spijsverteringskanaal te opereren, maar via interventionele endoscopie.

Accidenteel inslikken van een vreemd voorwerp

Het accidenteel inslikken van vreemde voorwerpen gebeurt het vaakst bij kleine kinderen die tussen 3 en 6 maanden oud zijn. Dat is inderdaad de periode tijdens dewelke kinderen alle mogelijke voorwerpen naar hun mond brengen. Dergelijke ongelukken gebeuren echter ook bij kinderen tot 12 jaar en soms ook bij volwassenen…
Naargelang het ingeslikte voorwerp, zijn de belangrijkste mogelijke gevolgen verstikking, bloedingen, perforatie, obstructie van de verteringskanalen. In het beste geval kan het ingeslikte voorwerp op een natuurlijke manier via de stoelgang het lichaam verlaten.

De beslissing of al dan niet moet ingegrepen worden, is afhankelijk van de grootte en de samenstelling van het ingeslikte voorwerp en uiteraard ook van de plaats waar het voorwerp zich bevindt. De beste manier om dit te weten te komen, is een röntgenfoto nemen. Vroeger drong een chirurgische ingreep zich op. Er moest geopereerd worden om het voorwerp te kunnen verwijderen. Een dergelijke ingreep blijft in elk geval een ernstige zaak. Tegenwoordig wordt deze klassieke behandeling steeds minder toegepast dankzij de opkomst van de interventionele endoscopie.
De techniek bestaat erin het vreemde voorwerp uit het spijsverteringskanaal te verwijderen door langs een natuurlijke lichaamsopening een flexibel kijkbuisje in te brengen. Dat buisje is aan het uiteinde voorzien van een tang. De ingreep gebeurt onder totale anesthesie, maar maakt wel een chirurgische ingreep overbodig. De behandeling houdt veel minder risico's in en achteraf zijn de gevolgen vrijwel onbestaande.

Voorwerp ingeslikt? Bel de 112!

In de praktijk kan u best meteen de 112 bellen wanneer een kind een voorwerp ingeslikt heeft. De centralist of coördinator zal de risico's evalueren en de nodige raadgevingen verstrekken naargelang het ingeslikte voorwerp. Hij zal u doorverwijzen naar hetzij uw huisarts, hetzij de spoeddienst van een ziekenhuis.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/10/2011
Origineel artikel geschreven door op 19/02/2008

Bronnen: Persconferentie van de 'Société française d'endoscopie digestive' (SFED), januari 2008.

Vindt u het artikel interessant?