Ingeslikte voorwerpen verwijderen via endoscopie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/10/2011 - 15h08
-A +A

Kleine kinderen brengen alles naar hun mond en soms gebeurt er een ongeluk: een of ander voorwerp wordt ingeslikt. Sommige van die ingeslikte voorwerpen sluiten een doorgang af, andere kunnen snijwonden veroorzaken en soms kunnen ze ook giftig zijn. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval met knoopcelbatterijen. Tegenwoordig is een spoedbehandeling mogelijk zonder chirurgie, zonder het spijsverteringskanaal te opereren, maar via interventionele endoscopie.

PUB

Accidenteel inslikken van een vreemd voorwerp

Het accidenteel inslikken van vreemde voorwerpen gebeurt het vaakst bij kleine kinderen die tussen 3 en 6 maanden oud zijn. Dat is inderdaad de periode tijdens dewelke kinderen alle mogelijke voorwerpen naar hun mond brengen. Dergelijke ongelukken gebeuren echter ook bij kinderen tot 12 jaar en soms ook bij volwassenen…
Naargelang het ingeslikte voorwerp, zijn de belangrijkste mogelijke gevolgen verstikking, bloedingen, perforatie, obstructie van de verteringskanalen. In het beste geval kan het ingeslikte voorwerp op een natuurlijke manier via de stoelgang het lichaam verlaten.

De beslissing of al dan niet moet ingegrepen worden, is afhankelijk van de grootte en de samenstelling van het ingeslikte voorwerp en uiteraard ook van de plaats waar het voorwerp zich bevindt. De beste manier om dit te weten te komen, is een röntgenfoto nemen. Vroeger drong een chirurgische ingreep zich op. Er moest geopereerd worden om het voorwerp te kunnen verwijderen. Een dergelijke ingreep blijft in elk geval een ernstige zaak. Tegenwoordig wordt deze klassieke behandeling steeds minder toegepast dankzij de opkomst van de interventionele endoscopie.
De techniek bestaat erin het vreemde voorwerp uit het spijsverteringskanaal te verwijderen door langs een natuurlijke lichaamsopening een flexibel kijkbuisje in te brengen. Dat buisje is aan het uiteinde voorzien van een tang. De ingreep gebeurt onder totale anesthesie, maar maakt wel een chirurgische ingreep overbodig. De behandeling houdt veel minder risico's in en achteraf zijn de gevolgen vrijwel onbestaande.

Voorwerp ingeslikt? Bel de 112!

In de praktijk kan u best meteen de 112 bellen wanneer een kind een voorwerp ingeslikt heeft. De centralist of coördinator zal de risico's evalueren en de nodige raadgevingen verstrekken naargelang het ingeslikte voorwerp. Hij zal u doorverwijzen naar hetzij uw huisarts, hetzij de spoeddienst van een ziekenhuis.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 19/02/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/10/2011 - 15h08

Persconferentie van de 'Société française d'endoscopie digestive' (SFED), januari 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Baby's: opgepast voor vreemde voorwerpen! Geüpdatet op 19/10/2004 - 00h00

Jonge kinderen hebben de neiging alles wat ze in hun handjes krijgen in hun mond, neus of oren te stoppen. Geen reden voor paniek, dit incident zal meer dan waarschijnlijk onschuldig zijn, maar het is toch beter het kind naar de dichtsbijzijnde spoed...

Bel in noodgevallen het noodnummer 112! Geüpdatet op 11/07/2011 - 17h45

De recentste statistieken tonen aan dat het noodnummer 112 onvoldoende bekend is. Dit nummer is nochtans zeer belangrijk: u kunt via de 112 de hulpdiensten bereiken in eender welk land van de Europese Unie .

Enterobiase Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Wat is er banaler dan een kind met wormpjes? Toch veroorzaakt deze parasieteninfectie veel ongemak. De diagnose is eenvoudig, de behandeling is dat veel minder. Naast geneesmiddelentherapie is ook een goede hygiëne belangrijk.

Meer artikels