Incontinentie: wat u erover moet weten

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
-A +A

Incontinentie is het onvermogen om de urine of ontlasting op te houden.

PUB

Inleiding

Incontinentie is het onvermogen om de urine of ontlasting op te houden.

Typen urine-incontinentie

Incontinentie kan tal van oorzaken hebben, die in bijna alle gevallen door de arts achterhaald kunnen worden. In veel gevallen kan die oorzaak geheel of grotendeels verholpen worden, via een operatie of bijvoorbeeld door een bepaalde vorm van fysiotherapie.Urine-incontinentie is in wezen een verzamelnaam voor vele vormen van ongewild urineverlies.De vier meest voorkomende vormen zijn:- inspannings-incontinentie;- aandrang-incontinentie;- druppel-incontinentie;- urine-incontinentie bij kinderen. s Inspannings-incontinentieWie last heeft van deze vorm van incontinentie verliest urine bij inspanning, zoals hoesten, niezen, springen, sporten, tillen enzovoort. Het is een vorm die hoofdzakelijk voorkomt bij vrouwen en alles te maken heeft met verslapping van de bekkenbodemspieren of verzakking van de blaaswand. Het is vaak een gevolg van een bevalling of van te zwaar tillen, maar het kan ook te maken hebben met hormonale veranderingen of een gynaecologische operatie.Inspannings-incontinentie is vaak met behulp van speciale oefeningen (fysiotherapie) een heel eind terug te dringen of zelfs te genezen.Er zijn zelfs oefeningen om te voorkomen dat het zover komt. Zwangere vrouwen kunnen bijvoorbeeld op zwangerschapsgymnastiek leren hun bekkenbodemspieren te trainen, zodat ze hier tijdens en na de zwangerschap minder problemen mee hebben. s Aandrang-incontinentieHet woord zegt het al: dit is een vorm van urine-incontinentie waarbij plotseling de aandrang gevoeld wordt om te plassen, zonder dat er van tevoren door het lichaam gewaarschuwd wordt.Het is ook bijna niet te stoppen en vaak is er niet meer genoeg tijd om het toilet te bereiken. Wie lijdt aan deze vorm van incontinentie verliest meestal ineens een behoorlijke hoeveelheid urine, omdat het niet veroorzaakt wordt door spierslapte, maar door een plotseling samentrekken van de blaas, die daardoor leegstroomt.Aandrang-incontinentie kan veroorzaakt worden door psychische spanningen, maar vaak is een lichamelijk probleem de boosdoener. Meest voorkomende oorzaken zijn een stofwisselingsziekte, neurologische aandoening of urineweginfectie. s Druppel-incontinentieHet zijn voor het merendeel de wat oudere mannen die last hebben van deze vorm van urineverlies. Meestal hangt het samen met een prostaatprobleem.Ook vrouwen kunnen last hebben van druppel-incontinentie; dan is het vaak een gevolg van een vergrote baarmoeder of eierstokken, of een mankement aan het sluitsysteem van de blaas. Urine-incontinentie bij kinderenBedplassen bij kinderen heeft vaak een psychische achtergrond. Begrip en geduld zijn sleutelwoorden waarmee dit probleem op den duur op te lossen is.

Gepubliceerd op 28/03/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Geneesmiddelen tegen plasincontinentie Geüpdatet op 11/04/2011 - 15h42

Alleen voor drangincontinentie of urgency incontinence (ongewild urineverlies die gepaard gaat of voorafgegaan wordt door een dringende en onweerstaanbare drang om te plassen) en voor gemengde incontinentie (dwangincontinentie en inspanningsincontine...

Urine-incontinentie: tips om er beter mee om te gaan Gepubliceerd op 07/06/2011 - 09h03

Terwijl u wacht op een aangepaste behandeling of een echt doeltreffende oplossing, kunt u een aantal tips in de praktijk omzetten om uw levenskwaliteit te verbeteren, de ongemakken van de urine-incontinentie te verzachten en verergering te voorkomen.

Meer artikels