Incontinentie: de verschillende soorten

Gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00
-A +A

Onvermogen om ontlasting en/of urine op te houden doordat de controle over de spieren van endeldarm en/of blaas verloren is gegaan.

PUB

De oorzaken kunnen zijn:
- aandoening van het zenuwstelsel;
- bewusteloosheid;
- blaastenen;
- aandoeningen van de prostaat.
De aandoeningen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Aandrangsincontinentie
Vorm van incontinentie waarbij een plotselinge neiging tot urineren ontstaat. Het moment dat men naar het toilet moet, wordt niet op tijd gevoeld. Men verliest in een keer veel urine. Aandrangsincontinentie kan s nachts en in volkomen rust voorkomen. De oorzaken zijn onder andere een zenuwaandoening, ontstekingen en blaasstenen. De behandeling kan bestaan uit blaastrainingen en/of medicijnen. Bij de blaastraining wordt geleerd op gerichte tijden de blaas te ledigen.

Druppelincontinentie
Vorm van incontinentie waarbij met regelmatige tussenpozen de urine blijft doordruppelen. De blaas is na een regelmatige urinelozing niet geleegd. Dit komt veelal door een vergroting van de voorstanderklier. Deze vorm van incontinentie komt vooral op latere leeftijd voor en meer bij mannen dan bij vrouwen. Ter behandeling van deze aandoening is soms een operatie noodzakelijk. Hierna worden speciale oefeningen geleerd. Het is ook mogelijk dat het sluitmechanisme van de blaas niet goed functioneert, waardoor deze steeds een beetje blijft openstaan. De urine kan dan druppelsgewijs naar buiten lopen. Dit kan worden verholpen met speciale oefeningen.

Inspanningsincontinentie
Incontinentie voor urine waarbij een kleine hoeveelheid urine verloren wordt bij plotselinge inspanning, bijvoorbeeld bij niezen, hoesten of tillen. Inspanningsincontinentie komt het meest voor bij vrouwen en wordt onder andere veroorzaakt door een verslapping van de bekkenbodemspieren en door het niet goed functioneren van de blaashals.De verslapping kan ontstaan door: bevallingen, veel zwaar tillen of door sommige gynaecologische en urologische operaties. Elke dag speciale oefeningen voor de sluitspieren van de blaas kunnen de klacht verminderen.

Gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Urineweginfecties: opgelet bij koorts! Geüpdatet op 22/05/2015 - 16h21

Een urineweginfectie (blaasontsteking: branderig gevoel bij het plassen, frequente plasdrang) gaat normaal niet gepaard met koorts. Als uw temperatuur toch stijgt, moet u snel naar de huisarts. Een woordje uitleg.

Urine-incontinentie bij honden Geüpdatet op 12/01/2005 - 00h00

Onvrijwillig urineverlies bij honden is slecht voor hun gezondheid en voor de hygiëne in huis. Een juiste kijk op de oorzaak van deze stoornis maakt een geschikte behandeling mogelijk.

Urine-incontinentie: tips om er beter mee om te gaan Gepubliceerd op 07/06/2011 - 09h03

Terwijl u wacht op een aangepaste behandeling of een echt doeltreffende oplossing, kunt u een aantal tips in de praktijk omzetten om uw levenskwaliteit te verbeteren, de ongemakken van de urine-incontinentie te verzachten en verergering te voorkomen.

Meer artikels