PUBLICITÉ

Incontinentie: ook bij mannen

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00
-A +A

De vorige weken hebben we het gehad over incontinentie, een probleem dat vooral voorkomt bij vrouwen. Maar ook mannen kunnen incontinent zijn. Het onderwerp is nog meer taboe bij mannen dan bij vrouwen, hoewel de oorzaken van incontinentie bij de man vaak ernstiger zijn.

PUB

Mannen met problemen van de urinewegen, klagen klassiek over een dwingende behoefte om te plassen en moeten zeer vaak gaan wateren. Ze moeten 's nachts meerdere malen opstaan om te gaan wateren en soms verliezen ze wat urine. De sociale impact is minstens even groot als bij vrouwen. Helaas is incontinentie bij mannen nog meer taboe dan bij vrouwen, en mannen hebben minder vaak de kans om erover te spreken omdat ze minder een arts raadplegen dan vrouwen.

Eerst raadplegen

Onwillekeurig urineverlies kan nochtans wijzen op een ernstiger onderliggende ziekte, en verschillende factoren kunnen de urinelozing verstoren.Vanaf de leeftijd van ongeveer 60 jaar wordt de prostaat dikker om nog onduidelijke redenen: we spreken dan van (goedaardige) prostaathypertrofie. De prostaat of voorstanderklier ligt net onder de blaas rond de urethra of urinebuis. Als de prostaat dikker wordt, wordt de urinebuis nauwer en wordt het onderste gedeelte van de blaas samengedrukt. Daardoor kan de urine minder goed aflopen en wordt de blaas geprikkeld waardoor men frequenter moet gaan wateren. Dat is de frequentste oorzaak van mictieproblemen bij de man.Ook bepaalde geneesmiddelen kunnen de werking van de sfincters verstoren.De werking van de sfincters kan ook worden verstoord door neurologische afwijkingen en door de restletsels van een operatie. Een verhoogde behoefte om te wateren kan ook een teken zijn van diabetes.

De oorzaken behandelen

U moet steeds eerst uw huisarts raadplegen en daarna eventueel een specialist. De artsen zullen de oorzaak van de klachten opsporen en een behandeling voorstellen.In geval van prostaathypertrofie kunnen geneesmiddelen worden gegeven om de aandoening te verlichten, maar soms is een heelkundige ingreep aangewezen om de blokkade op te heffen.

Bij voorkeur wordt de oorzaak van het probleem aangepakt. Bepaalde geneesmiddelen verminderen of een behandeling veranderen kan nuttig zijn als dat volgens de arts de waarschijnlijke oorzaak van de incontinentie is.Maar helaas is dat niet steeds mogelijk. Net zoals bij de vrouw kunnen bekkenbodemspieroefeningen helpen de sfincters beter te controleren.Als dit niet helpt, kan u discreet materiaal gebruiken om het urineverlies op te vangen. In geval van matig urineverlies kan een zakje op de penis worden bevestigd. Bij ernstiger urineverlies kan een condoomkatheter over de penis worden geschoven. De katheter is verbonden met een zak die aan het been wordt vastgemaakt. Dergelijke methoden zijn echter pas aangewezen als de arts een diagnose heeft gesteld en in afwachting van een behandeling of als de behandeling mislukt is.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00

http://www.sosincontinence.org

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ