• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Incontinentie: de verschillende soorten

Incontinentie: de verschillende soorten
Onvermogen om ontlasting en/of urine op te houden doordat de controle over de spieren van endeldarm en/of blaas verloren is gegaan.

De oorzaken kunnen zijn:
- aandoening van het zenuwstelsel;
- bewusteloosheid;
- blaastenen;
- aandoeningen van de prostaat.
De aandoeningen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Aandrangsincontinentie
Vorm van incontinentie waarbij een plotselinge neiging tot urineren ontstaat. Het moment dat men naar het toilet moet, wordt niet op tijd gevoeld. Men verliest in een keer veel urine. Aandrangsincontinentie kan s nachts en in volkomen rust voorkomen. De oorzaken zijn onder andere een zenuwaandoening, ontstekingen en blaasstenen. De behandeling kan bestaan uit blaastrainingen en/of medicijnen. Bij de blaastraining wordt geleerd op gerichte tijden de blaas te ledigen.

Druppelincontinentie
Vorm van incontinentie waarbij met regelmatige tussenpozen de urine blijft doordruppelen. De blaas is na een regelmatige urinelozing niet geleegd. Dit komt veelal door een vergroting van de voorstanderklier. Deze vorm van incontinentie komt vooral op latere leeftijd voor en meer bij mannen dan bij vrouwen. Ter behandeling van deze aandoening is soms een operatie noodzakelijk. Hierna worden speciale oefeningen geleerd. Het is ook mogelijk dat het sluitmechanisme van de blaas niet goed functioneert, waardoor deze steeds een beetje blijft openstaan. De urine kan dan druppelsgewijs naar buiten lopen. Dit kan worden verholpen met speciale oefeningen.

Inspanningsincontinentie
Incontinentie voor urine waarbij een kleine hoeveelheid urine verloren wordt bij plotselinge inspanning, bijvoorbeeld bij niezen, hoesten of tillen. Inspanningsincontinentie komt het meest voor bij vrouwen en wordt onder andere veroorzaakt door een verslapping van de bekkenbodemspieren en door het niet goed functioneren van de blaashals.De verslapping kan ontstaan door: bevallingen, veel zwaar tillen of door sommige gynaecologische en urologische operaties. Elke dag speciale oefeningen voor de sluitspieren van de blaas kunnen de klacht verminderen.

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Seks, Nieren, Urinesysteem

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de JerPink
Door JerPink 22/07/14 - 13.26
Als ik alle dagen terug in mijn broek plas, kan ik dan incontinent worden? 

Uw interactief gedeelte over Urine-incontinentie

Neem deel aan de meest recente discussies

Bekijk ook

GIDS ZIEKTEN EN AANDOENINGEN
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden