PUBLICITÉ

In goede vorm na je vijftigste

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/06/2016 - 12h55
-A +A

Als u de 50 gepasseerd bent, kondigt zich een nieuwe fase aan in uw leven. Meer vrije tijd en minder jachtig gedoe, maar jammer genoeg ook al eens lichamelijke klachten. Hoe blijft u uw goede vorm behouden? We zetten enkele tips op een rij.

PUB

In goede vorm na je vijftigste: Slaap

Een goede slaap is van bijzonder belang voor uw levenskwaliteit. Voldoende en intens slapen zorgt immers voor een goede werking van uw lichaam. Lawaai, temperatuur en licht hebben een grote invloed op uw slaap, net zoals bij jonge kinderen.
Maar een opmerkelijk gevolg van ouder worden is de fasevoorsprong: u slaapt vroeger in en wordt vroeger wakker. Belangrijk voor een goede nachtrust is dan ook een goed levensritme te onderhouden. Ook kunt u gaan wandelen of aan sociale activiteiten deelnemen; daglicht heeft een grote invloed op onze biologische klok.

In goede vorm na je vijftigste: voeding

Ouder worden impliceert een vertragende stofwisseling. Ouderen hebben een verminderde eetlust, hun smaak en geur zijn minder scherp. Toch is het belangrijk om te blijven evenwichtig eten, gevarieerd en met mate.
Zo hebben senioren nood aan eiwitten. Die helpen de spieren opbouwen en leveren een bijdrage in de strijd tegen infecties. Proteïnen zitten in mager gevogelte, vis, eieren, zuivelproducten, maar ook in noten en peulvruchten.
Kies voor vetzuren van plantaardige oorsprong. Ze helpen hart- en vaatziekten voorkomen. Grijs brood en graanproducten zijn goede leveranciers voor meervoudige suikers. Vooral voor senioren is dit aangewezen, omdat velen lijden aan constipatie. Met grijs brood neemt u immers zowel suikers op als belangrijke mineralen, vitamines en vezels.
Vitamine D draagt dan weer bij tot de opname van calcium, wat van belang is voor de preventie van botverlies en osteoporose. Vitamine D zit in vette vis maar maakt het lichaam ook zelf aan na blootstelling aan UV-stralen.
Vaak vergeten oudere mensen voldoende te drinken omdat ze minder dorst hebben. Een groot glas water tussendoor is geen overbodige luxe. Ten slotte is het een goed idee om uw voedselinname te spreiden over meer maaltijden door bijvoorbeeld de soep een uurtje voor het middagmaal te eten.

Initialement publié par Pieter Segaert, gezondheidsjournalist le 09/03/2009 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 15/06/2016 - 12h55
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ