• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

In de stad wonen: slecht voor de hersenen?

In de stad wonen: slecht voor de hersenen?

Een Duits-Canadese studie heeft aangetoond dat in de stad wonen een slechte invloed heeft op de reactie van onze hersenen bij stress.

Onze hersenen reageren in de stad anders bij stress

Om hun proefpersonen onder stress te brengen, lieten de onderzoekers hen moeilijke rekensommen maken. Ze gaven ook kritiek op hun prestaties. De deelnemers waren in drie groepen ingedeeld: inwoners van grote steden, mensen uit kleine steden, en mensen van het platteland.

De zones in de hersenen die tijdens deze - lastige en stresserende - oefening actief waren, werden daarna bestudeerd en vergeleken. Er bleek dat bij stadsmensen de amygdala bij stress meer belast wordt. De amygdalae zijn twee kleine amandelvormige structuren in onze hersenen. Ze zijn nauw betrokken bij het ontstaan van emoties - vooral van angst en agressie - en bepalen ook ons gedrag als we die emoties voelen.

 

Waarom reageren onze hersenen heftiger op stress als we in de stad wonen?

Hier stuit de studie op haar grenzen. De onderzoekers konden namelijk alleen maar aantonen dat stress bij stadsmensen tot een grotere activiteit van de amygdalae leidt, maar verklaren konden ze dat verband niet. Ze konden wel de eventuele invloed van het sociaaleconomische statuut, de omvang van het sociale netwerk, en de angst vóór aanvang van het experiment uitsluiten. Er is dus buiten deze drie elementen iets in het stadsleven wat onze hersenen meer vatbaar maakt voor stress

 

Artikel gepubliceerd door op 04/07/2011

Bronnen: Lederbogen, F., Nature, juni 2011

Vindt u het artikel interessant?