PUBLICITÉ

Impotentie: fysisch of psychologisch?

Geüpdatet door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 15/10/2012 - 12h14
-A +A

De helft van alle mannen boven de veertig heeft erectieproblemen.

Maar wanneer is er sprake van impotentie? Is het een fysiek of psychisch probleem?

Wat zijn de oorzaken? En zijn de behandelingen effectief? Dit zijn de antwoorden.

PUB

Erectiestoornis of gewoon een mindere dag?

Elke man heeft al eens een dag dat het niet lukt en dat hij geen erectie krijgt. Vermoeidheid, stress of overmatig alcoholverbruik spelen hier wellicht een rol. Dat is niet zo erg, zeggen we dan. Dat kan iedereen overkomen!

Maar als deze - zeg maar - seksuele pannes zich herhalen, moeten we ons wel zorgen beginnen te maken.

Als de problemen zes maanden aanhouden en een man niet meer de erectie kan krijgen die nodig is voor een bevredigende geslachtsgemeenschap, spreken we van impotentie of erectieproblemen.

Wat veroorzaakt impotentie?

Psychologische factoren spelen vaak een rol bij impotentieproblemen. Ze kunnen zowel de oorzaak als het gevolg ervan zijn. Naast spanningen in de relatie speelt vaak ook angst om te falen. Bij jonge mannen is het gros van de erectieproblemen daaraan toe te schrijven.

Maar vanaf 50 jaar, heeft ongeveer 85 % van de erectieproblemeneen een fysieke oorzaak.

Een erectie is een complex fenomeen waarbij zowel de hersenen, de aders, de zenuwen, de spieren van de penis als bepaalde hormonen betrokken zijn.

Er kan op al die niveaus een dysfunctie of storing optreden, waardoor mannen nog moeilijk of helemaal geen erectie kunnen krijgen.

Ook bepaalde ziektes, sommige operatieve ingrepen en bepaalde medische of medicamenteuze behandelingen kunnen erectieproblemen veroorzaken.

Initialement publié par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 16/10/2012 - 00h00 et mis à jour par Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste le 15/10/2012 - 12h14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ