Impotentie: fysisch of psychologisch?

Geüpdatet door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 15/10/2012 - 12h14
-A +A

De helft van alle mannen boven de veertig heeft erectieproblemen.

Maar wanneer is er sprake van impotentie? Is het een fysiek of psychisch probleem?

Wat zijn de oorzaken? En zijn de behandelingen effectief? Dit zijn de antwoorden.

Erectiestoornis of gewoon een mindere dag?

Elke man heeft al eens een dag dat het niet lukt en dat hij geen erectie krijgt. Vermoeidheid, stress of overmatig alcoholverbruik spelen hier wellicht een rol. Dat is niet zo erg, zeggen we dan. Dat kan iedereen overkomen!

Maar als deze - zeg maar - seksuele pannes zich herhalen, moeten we ons wel zorgen beginnen te maken.

Als de problemen zes maanden aanhouden en een man niet meer de erectie kan krijgen die nodig is voor een bevredigende geslachtsgemeenschap, spreken we van impotentie of erectieproblemen.

Wat veroorzaakt impotentie?

Psychologische factoren spelen vaak een rol bij impotentieproblemen. Ze kunnen zowel de oorzaak als het gevolg ervan zijn. Naast spanningen in de relatie speelt vaak ook angst om te falen. Bij jonge mannen is het gros van de erectieproblemen daaraan toe te schrijven.

Maar vanaf 50 jaar, heeft ongeveer 85 % van de erectieproblemeneen een fysieke oorzaak.

Een erectie is een complex fenomeen waarbij zowel de hersenen, de aders, de zenuwen, de spieren van de penis als bepaalde hormonen betrokken zijn.

Er kan op al die niveaus een dysfunctie of storing optreden, waardoor mannen nog moeilijk of helemaal geen erectie kunnen krijgen.

Ook bepaalde ziektes, sommige operatieve ingrepen en bepaalde medische of medicamenteuze behandelingen kunnen erectieproblemen veroorzaken.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 16/10/2012 - 00h00 en geüpdatet door Candice Leblanc, gezondheidsjournaliste op 15/10/2012 - 12h14
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat is een stevige erectie? Gepubliceerd op 04/11/2011 - 00h00

De meeste heteroseksuele mannen hebben nog nooit hun erectie vergeleken met die van een andere man. Vandaar dat elke man nooit een objectieve, maar altijd een heel persoonlijke kijk heeft op zijn erectie.

Diabetes: wat zijn de gevolgen voor het seksleven? Gepubliceerd op 21/12/2012 - 12h22

Diabetes is een ziekte die een serieuze impact kan hebben op de gezondheid, op heel veel vlakken. Het seksleven is nog vaak een onderwerp waar niet over gesproken wordt . Nochtans is ook de seksuele gezondheid een deel van de algemene gezondheid . Bi...

Meer artikels