Implantaten: kroon of brug?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 20/12/2011 - 12h13
-A +A

Wat zijn de mogelijkheden als u een of twee tanden  kwijt bent geraakt? Uw tandarts kan u daar raad over geven, maar niets belet u om vooraf informatie te vergaren, al was het maar over de begrippen implantaat, kroon en brug.

PUB

Wat is een kroon?

Een kroon is een tandprothese. Als een tand beschadigd is, kan die gereconstrueerd worden door er een kroon op vast te maken. Die kroon wordt gemaakt na het nemen van een afdruk. Deze kroon moet wel op iets bevestigd kunnen worden - dat kan het bewaarde deel van de tand en de wortel zijn of - als die niet meer voorhanden zijn en de tand volledig is uitgetrokken – op een valse wortel, en dat noemt men een implantaat.

Wat is een implantaat?

Een tandimplantaat is dus geen valse tand, maar alleen een valse wortel die daarna dient als steun voor een valse tand, zoals een kroon. Die valse wortel is een titanium schroefje dat in het bot wordt gedraaid. Die ingreep vraagt om een operatie die meestal onder plaatselijke verdoving plaatsvindt. Daarbij wordt in het tandvlees een snee gemaakt zodat het implantaat in het kaakbeen (alveolair bot) kan worden geplaatst. Als de wonde genezen is, komt op het implantaat dan de prothese (brug).

Het voordeel van zo’n tandimplantaat is dat het resultaat definitief, comfortabel en esthetisch is, maar ook dat het alveolair bot dat zich onder de tand bevindt bewaard blijft. Dat laatste is heel belangrijk, want het alveolair bot verdwijnt normaal geleidelijk aan als de mechanische stimulering (bij elke kauwbeweging drukken de tanden op het bot, waardoor dat behouden blijft) achterwege blijft. En dat is net het gevaar met een brug.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/12/2011 - 12h13 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/12/2011 - 12h13

Société française de parodontologie et d'implantologie orale (SFPIO).

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels