Immuniteit in gevaar

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 26/09/2006 - 00h00
-A +A

Sommige sporters worden om de haverklap ziek. Hoe komt het dat ze zo kwetsbaar zijn?

PUB

Niet vergeten te recupereren

Op het hoogtepunt van het seizoen leveren sporters de ene uitputtende inspanning na de andere en hechten ze niet altijd genoeg belang aan recuperatie. Ter herinnering: de recuperatiefase omvat zowel rust als aangepaste voeding. Is die laatste niet evenwichtig genoeg, dan kan de sporter zijn reserves niet volledig aanvullen en is zijn lichaam verplicht om uit andere brandstoffen te gaan putten. De eiwitten worden afgebroken, terwijl de aminozuren, die normaal gezien onmisbaar zijn voor de productie van afweerstoffen, gaan dienen als energiebron. Een ander probleem stelt zich bij sporters die willen afslanken en heel zuinig omspringen met vetten. Het staat echter vast dat, als er minder vetzuren uit de "omega 3"-familie en minder "omega 6"-derivaten beschikbaar zijn, dit de cytokinesynthese aantast, waardoor de sporter onvermijdelijk vatbaarder wordt voor ontstekingen. Dat verklaart waarom sommige sporters de indruk geven massaal microben aan te trekken. Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige methoden om het probleem op te lossen.

Tien nuttige tips

1) Schrap vette producten niet volledig van het menu, maar zorg elke dag voor een optimale vetinname: minstens drie eetlepels olie (olijf- en koolzaadolie), twee keer per week vette vis, één avocado per week en elke dag een tiental walnoten, hazelnoten of amandelen.
2) Vermijd te veel dierlijke vetten. Beperk u tot twee melkproducten per dag en twee porties rood vlees per week.
3) Vermijd te agressieve bakwijzen: zet de barbecue en de oven niet te hard, en eet niet te veel vlees "à point".
4) Eet minstens vijf porties groenten en fruit (alle soorten) per dag. Denk daarbij ook aan koolgroenten, citrusvruchten, look, ui en tomaat, en geef de voorkeur aan seizoensproducten.
5) Kies voor bioproducten, vooral als ze vetrijk zijn. De meeste kankerverwekkende "xenobiotische" stoffen uit onze voeding zijn vetoplosbaar.
6) Idem voor thee en koffie. Chinese thee zit vol chemische producten, terwijl er zich bij het branden van niet-biologische koffie massaal toxische stoffen vormen.
7) Nuttig altijd energiedranken bij inspanningen. Op die manier voorkomt u een verminderde afweer. Vermijd om diezelfde reden ook strenge diëten in de zware trainingsfase.
8) Oefen na een infectie geduld vóór u de training hervat. Anders dreigt uw vermogen om glutamine op te nemen, blijvend te verminderen. Glutamine is nochtans essentieel voor uw afweer.
9) Drink één tot twee glazen rode wijn per dag. Op die manier krijgt u voldoende polyfenolen binnen voor een goede celbescherming.
10) Overdrijf niet met intervaltrainingen of melkzuurtrainingen, anders produceert uw lichaam te veel "vrije radicalen", meer dan uw afweersysteem aankan.

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist, met de hulp van Denis Riché op 26/09/2006 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welke voedingssupplementen voor sporters? Gepubliceerd op 04/11/2016 - 12h49

Als u regelmatig aan sport doet, hebt u zich misschien al laten verleiden door voedingssupplementen die sportprestaties moeten verbeteren. Serge Pieters is voedingsdeskundige en gespecialiseerd in sport. Hij vertelt er ons meer over.

Antioxidanten om sneller te lopen ? Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Een tekort aan antioxidanten is een veelbesproken onderwerp in de kleedkamers van sporters. Toch verbetert het nemen van supplementen niet noodzakelijk de prestaties. Alles hangt af van de trainingslast en de kwaliteit van de voeding.

Meer artikels