• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Ik zou willen dat alles perfect is

Ik zou willen dat alles perfect is Waarom willen sommige mensen dat alles perfect is? Omdat ze ervan uitgaan dat perfectie gelukkig maakt. Zo wil Vera per se voor de dag komen als een topmodel: 'Ze zien er zo gelukkig uit en hebben succes in alles wat ze ondernemen…'

Net als Vera kunnen we denken dat die perfectie een absolute waarborg is voor geluk. Dat klopt echter niet: het zijn niet de "meest perfecte" mensen die het minst zorgen hebben, het meest geluk hebben en dus het gelukkigst zijn! Er zijn zelfs mensen die veel pech hebben gehad in hun leven, maar toch gelukkiger zijn dan mensen die het altijd voor de wind is gegaan! Sommigen willen de perfectie bereiken omdat ze denken dat net dat kleine onvolkomenheidje hen in alles doet falen, of omdat net dat ene slechte karaktertrekje hen verhindert om te slagen. Of ze verkeren in de waan dat, als hun partner een beetje meer zus of zo was, alles rozengeur en maneschijn zou zijn. Maar klopt dat wel? Is dat kleine gebrek echt de zandkorrel in het geluksraderwerk of zouden we er gewoon een ander vinden als we het zouden wegnemen?

Misschien kunnen we ons er maar beter bij neerleggen dat perfectie niet bestaat, hoe dicht we die ook willen benaderen. Perfectie nastreven daarentegen is goed: het geeft ons de juiste koers aan om vooruit te gaan, op voorwaarde dat het niet ten koste gaat van onze levensvreugde. Als elke stap vooruit me gelukkig maakt, zit ik op de goede weg. Heb ik daarentegen het gevoel dat ik niet ver genoeg ben gegaan en heb ik alleen oog voor de weg die ik nog moet afleggen, waardoor ik ontgoocheld raak, dan zadelt me dat steevast op met frustraties en zal ik nooit innerlijke voldoening voelen.

Perfectie zien als de juiste richtingaanwijzer, is goed, maar ze kost wat kost willen bereiken, op gevaar af u slecht te voelen, is echt hét recept bij uitstek om uzelf ongelukkig te maken!

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Artikel gepubliceerd door op 17/05/2005

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten