• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

Ik wil iemand om een dienst vragen, maar ik durf niet. Hoe pak ik het aan?

Ik wil iemand om een dienst vragen, maar ik durf niet. Hoe pak ik het aan?

U hebt hulp nodig, u wilt iemand om een dienst vragen, iets lenen, een inlichting, maar u durft er niet over te beginnen. En omdat u niets durft vragen, probeert u het alweer alleen te redden.

Hoe kunt u veranderen en leren om iets te vragen? Misschien helpt het besef dat u dan ook anderen kunt helpen en dat het leven geven en nemen is.

Waarom is het zo moeilijk om iets te vragen?

Als we iets niet durven vragen, is dat vaak omdat we zelf geen neen kunnen zeggen. We hebben dan het gevoel dat de anderen zoals wijzelf zijn, dat ze het gevoel zullen hebben onder druk gezet te worden, ze zullen zich niet lekker voelen en zich verplicht voelen om ons die dienst te verstrekken. Misschien zijn we ook bang dat we als gemakzuchtig overkomen, als iemand die van de anderen profiteert. Het is ook moeilijk om iets te vragen omdat de andere neen kan zeggen. En als we ons niet lekker in onze huid voelen, zullen we dan misschien aan onszelf gaan twijfelen, alsof een neen een gebrek aan vriendschap of liefde is en dus een afwijzing van de eigen  persoon.
Om al die angsten het hoofd te bieden, hebben we dus de neiging om het vragen te vermijden.

Waarom is het schadelijk om iets niet te durven vragen?


We kunnen het toch best alleen redden? Er valt mee te leven, we kunnen het gewoon worden en ons erin trainen. Toch is dat niet de goede houding.

Als we nooit iets vragen, zullen we namelijk ook niets krijgen. Dan zullen we ons misschien niet bemind en niet geholpen voelen. En dat gewoon omdat we niet zeggen dat we hulp op prijs zouden stellen. Misschien beginnen we ook wrok te koesteren tegenover de mensen die ons nooit helpen! Misschien denken we wel: "Ze moeten toch zien dat ik hulp nodig heb, dat hoef ik toch niet te vragen." In plaats van onszelf in vraag te stellen, hebben we de neiging om ons ‘slecht voelen’ over te dragen op de anderen. Soms kunnen we zo al  onze hartelijkheid verliezen en onszelf zeggen: "Niemand helpt me, waarom zou ik dan de anderen helpen!" En zo raken we verbitterd. Niet iedereen belandt natuurlijk in dat stadium, maar het gevaar bestaat dat als we nooit iets vragen we van de anderen vervreemden in plaats van warme contacten van geven en nemen te ontwikkelen.

Artikel gepubliceerd door op 02/02/2015

Bronnen: Chantal Joffrin Le Clerc, Franck Manière, « Je n’ai plus peur du jugement des autres », Editions Odile Jacob.

Vindt u het artikel interessant?