• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Tips (0)

Ik verlies mijn haar in de herfst...

Ik verlies mijn haar in de herfst...

Als de eerste herfstkoelte zich laat voelen, sterven de geel en oranje gekleurde bladeren af en vallen af.

Net zoals deze dode bladeren maken onze haren zich bij elke seizoenswissel klaar om de kou te trotseren.

Als dit seizoensgebonden haarverlies niet langer duurt dan 4 tot 6 weken is er niets aan de hand en hoeft onze stemming er niet onder te lijden…

De haarborstel verraadt...

Haaruitval
Een oorkussen, een haarborstel of kleren vol haar, een verstopte afloop van de douche…. Het is nog geen reden tot bezorgdheid, want we verliezen elke dag tussen 50 en 100 haren.

Haarvernieuwing
Een van de oorzaken dat onze haren zich hernieuwen is dat het haar leeft - zoals alle cellen van ons lichaam - en een natuurlijke groeicyclus volgt, de zogeheten haarcyclus:

 • De anagene fase is de groeifase van het haar. Deze fase duurt 2 tot 2,5 jaar en is het langste deel van de haarcyclus. Het gros van de haren op ons hoofd bevinden zich dus in de anagene fase.

 • De catagene fase is de rustfasen de periode waarin het haar  stopt met groeien en afsterft. Deze fase duurt ongeveer 3 weken.

 • De telogene fase ten slotte eindigt om en bij de 3 maanden na het haarverlies. Dan valt het afgestorven haar effectief uit en ruimt plaats voor een nieuw haarzakje in de anagene fase. 

Hebt u ondanks alles toch de indruk dat u meer haar verliest dan anders? Voor u in paniek raakt moet u weten dat de haarcyclus niet perfect is en dat hij lichtjes wijzigt afhankelijk van de leeftijd, de fysiologische toestand en vooral van het seizoen

Wat zet het seizoensgebonden haarverlies in gang?

Haaruitval en hormonen
In het najaar stelt men soms onder invloed van hormonale veranderingen een versnelling van de fase van het haarverlies vast. Dat is te verklaren door het feit dat de haarzakjes gevoelig zijn voor bepaalde hormonen, zoals oestrogenen of progesteron. Als we om een of andere reden onderhevig zijn aan hormonale schommelingen heeft dat zijn weerslag op ons haar. Een groot aantal haarzakjes komt gelijktijdig in de catagene fase en het haar valt gedurende enkele weken meer uit dan gewoonlijk.

De oplossingen tegen haaruitval:

 • Shampoos en lotios tegen haaruitval. Als uw haar al minder dicht begon te worden, kunt u beter een onderhoudsbehandeling volgen. Zo zijn er speciale shampoos en lotions (in de vorm van ampoules) tegen haaruitval die het weefsel rond de haarwortel soepel en elastisch helpen houden, waardoor het haar zich steviger in de hoofdhuid kan verankeren.
 • Voedingssupplementen voor het haar. Er bestaan ook voedingssupplementen op basis van zink, catechine en vooral van taurine. Deze scheikundige stof gaat het proces van vervorming en verdunning van de haarwortel tegen. Hij voorkomt dat het weefsel rond de haarwortel verandert en tot vroegtijdig haarverlies leidt en dat er kwalitatief minderwaardige vezels worden aangemaakt. Deze supplementen zijn ook geschikt voor mensen met een gebrekkige haarmassa (zacht en fijn haar).

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/10/2014
Origineel artikel geschreven door op 02/10/2013

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten