Ik kan niet omgaan met complimenten

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00
-A +A

Kritiek krijgen is niet prettig, maar vreemd genoeg kan een compliment krijgen ons nog meer uit ons lood slaan! We hebben immers meer geleerd om ons te verdedigen dan om open te staan voor geschenken. En elk positief woord is een geschenk…

PUB

Isabelle legt uit: "Als een vriendin me zegt: 'Wat een mooie broek!", antwoord ik haar bijvoorbeeld: 'Och, ik heb 'm gekocht voor slechts twee euro in de koopjes.' Ik weet dat het idioot is om zo te reageren, maar het is haast een automatisme!"

Isabelle lijkt daarmee namelijk haar vriendin duidelijk te maken: "Ik verdien je compliment niet. Het is te sterk voor mij, dus ontkracht ik het maar meteen." Of: "Je maakt je illusies over mij, dus maak ik je dat liever onmiddellijk duidelijk!" Dat is jammer, want op die manier krijgt de ander de boodschap: "Je vergist je, ik ben niet zoveel waard als je denkt!" Dat is niet alleen een affront voor uzelf, maar ook voor het geschenk dat de ander u geeft in de vorm van een compliment. Op die manier geeft u hem of haar immers de indruk: "Je oordeelsvermogen deugt niet. Zie je immers niet dat mijn broek maar een prul is?"

Uiteraard kunt u ook de "gecodeerde" boodschap meegeven: "Ik heb een prima zaak gedaan, zie eens hoe schrander ik ben!" Maar zelfs in dat geval kunt u beter eerst laten zien dat een complimentje altijd plezier doet en dat plezier delen met de ander.

Een mogelijke reactie zou kunnen zijn: "Het doet me veel plezier dat mijn broek je bevalt, want ik ben er dol op…" Op dat moment bedankt u de gever van het compliment. U zit allebei op dezelfde golflengte, en een gedeeld plezier is er twee waard.

Maar om dat te kunnen, moet u leren om complimenten toe te laten en u open te stellen voor de ander in plaats van in uw schulp te kruipen, alsof u een compliment zou moeten minimaliseren of verwerpen.

Niets belet Isabelle dus om eraan toe te voegen (als ze het compliment echt op prijs stelt): "Bovendien heb ik 'm voor een appel en een ei gekocht."

Bedenk hoeveel belangrijker dit gedrag is als het niet om uw broek, maar om uzelf gaat. "Je hebt een heel interessante uiteenzetting gehouden." Als u reageert: "Nee, ik had een black-out in het midden en ben de draad verloren, puur van de zenuwen", wijst dit op een negatief zelfbeeld. Antwoord veeleer in de zin van: "Bedankt, het doet me echt plezier dat te horen, want ik heb er keihard aan gewerkt en bestierf het bovendien van de zenuwen…"

En wees gerust: hoe meer u openstaat voor complimenten, hoe meer u er zult krijgen… en hoe meer u ze verdient. We krijgen hier immers een positief sneeuwbaleffect! Doe dus alles om die positieve mentaliteit aan te kweken!

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 06/04/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een bedankingetje verwachten Geüpdatet op 20/07/2004 - 00h00

Als kind heeft men u geleerd om beleefd te zijn en "dank u" te zeggen. U doet dat met overtuiging, leert het op uw beurt aan uw kinderen… en verwacht het van anderen als u iemand helpt of een geschenk geeft. Toch wacht u vaak vergeefs op een woordje...

Vergiftigde geschenken Geüpdatet op 02/08/2005 - 00h00

Als iemand u een geschenk geeft, is dat altijd een blijk van attentie en een aangename verrassing. Toch zit er op lange termijn vaak een addertje onder het gras...

Hoe wellevend bent u? Geüpdatet op 10/09/2007 - 00h00

Wellevendheid is niet alleen een teken dat u goed bent opgevoed. Het is vooral een teken van voorkomendheid voor de andere, van respect. Het bewijst ook dat u erop let om niet egoïstisch te zijn en enkel maar op eigenbelang gericht bent, dat u intege...

Meer artikels